Spring naar inhoud

Slow content: nieuwsbrieven en blogs

Op internet en in kranten en tijdschriften: er is zo veel moois te vinden in deze wereld. Regelmatig kom ik een inspirerend filmpje, goed artikel of iets anders moois tegen wat ik wel zou willen delen. Daarom roep ik deze nieuwe blogcategorie in het leven: Inspiratie Sprokkelen. Hierin lees je over de inspiratie die ik de afgelopen periode bij elkaar heb gesprokkeld en die ik graag met je zou willen delen.

Digitaal minimalisme

Voorgestelde video’s en berichten, extra artikelen om te lezen, een nieuwe update in de liveblog over een bepaald onderwerp.. internet presenteert ons een eindeloze hoeveelheid (snelle) content, die constant wordt vernieuwd en aangevuld. Het overduidelijk dat sites er alles aan doen om ons bezig te houden. Maar die overdaad aan snelle content roept bij mij steeds meer weerstand op. Want ik merk dat hoe meer ik tot me neem, hoe minder het blijft hangen en hoe meer het samensmelt tot een brei aan prikkels in mijn hoofd, waar ik vervolgens niks meer mee kan.

Bovendien realiseer ik me steeds meer dat je maar één keer je aandacht, tijd en energie kunt besteden. Voorgestelde content trekt daarmee je aandacht weg van content die jij écht interessant vindt, waar jij op aangaat of wat er echt toe doet. Ook op digitaal gebied spreekt minimalisme me daarom aan. Bewust kiezen voor minder, zodat ik er méér uithaal. Met meer aandacht en rust kan ik me dieper verbinden met wat ik lees. En dan heb ik de tijd en energie om er over na te denken en het echt in mijn leven door te laten werken.

Slow content

Ik kies bewust voor langzamere vormen van content. Vormen van content die weer meer in opkomst zijn als tegenbeweging van die snelle content die steeds wordt aangevuld. Zo leek het ten dode opgeschreven maar is ze (weer) springlevend: de bloggerswereld. En ook tof: nieuwsbrieven. Steeds meer creatieve ondernemers maken er één, om minder afhankelijk te zijn van sociale media platformen en om iets exclusiefs en moois te kunnen maken.

Blogs en nieuwsbrieven. Beiden zijn het rustige, langzame, inhoudelijke vormen van content om met aandacht en tijd te lezen. Helemaal mijn ding. Daarom deel ik hier graag welke blogs en nieuwsbrieven ik op het moment met plezier volg, ter inspiratie.

Nieuwsbrieven

Marloes is één van de weinigen die ik miste zodra ik mijn Instagram-account had verwijderd. Wat een tof mens is zij! Als illustrator, beeldmaker en nu ook schilder heeft ze talloze prachtige dingen in deze wereld gebracht, maar daarnaast heeft ze ook gewoon veel interessants te vertellen. Want Marloes deelt veel over het leven als kunstenaar, over mentale gezondheid en de balans tussen die twee dingen. Ze heeft een passie voor psychologie en zelfontwikkeling en leest veel. Al die inspiratie deelde ze met regelmaat op Insta, maar sinds een tijd ook in een hele toffe, uitgebreide nieuwsbrief: Briefje van Marloes. Met inspirerende kunstenaressen uitgelicht, lees-, kijk- en luistertips, dingen om over na te denken en tips voor kunstenaars. Mooi vormgegeven, tof geschreven en onderhoudend!

Sinds een tijdje ben ik geabonneerd op het nieuwsbriefje van Slow Growth: Snail Mail. De wekelijkse nieuwsbrief is niet al te lang en bevat een overdenkinkje en drie of vier tips tips voor interessante artikelen, video’s of podcasts over zelfontwikkeling, creativiteit en content creation. Het toffe: ze geloven in de kracht van kleine stappen, waardoor het een fijn, menselijk, behapbaar karakter heeft. Ik ben ook geabonneerd de wekelijkse “1 minuut” e-mails over zelfontwikkeling en persoonlijke groei, die je in één minuut kunt lezen. Ook tof!

Hoewel ik al lange tijd geleden mijn geloof binnen de strakke christelijke kaders losliet, ben ik nog steeds veel bezig met spiritualiteit, eervol leven en geloof. Een toffe nieuwsbrief die me daarbij steeds fijn aan het denken zet, is die van Marga Haas. Zij studeerde theologie en is geestelijk verzorger in een hospice. Daarnaast geeft ze bezinningscursussen. Parelduiken in de bijbel is haar tweewekelijkse blog en nieuwsbrief, waarin ze een korte overdenking deelt bij een bijbeltekst. Marga benadert voor mij bekende bijbelteksten op een heel andere manier dan ik ze ooit heb gelezen en doet dat op een mystieke, voelende manier in plaats van op de rationele, denkende, filerende manier die ik uit de theologie ken. Het is anders dan wat ik ken en dat vind ik verfrissend en verrijkend. De nieuwsbrief van Marga geeft mij een manier om me op een nieuwe manier toch weer opnieuw te verbinden met en verdiepen in de bijbel. Daar ben ik heel dankbaar voor!

Blogs

Nina volg ik al een aantal jaar (ik ben de tel kwijt). Ze is illustrator en maakt voor haar bedrijfje Ninamaakt geweldige kaartjes met prachtige plaatjes en rake teksten. Maar ook maakt ze steeds meer illustraties voor opdrachten die te maken hebben met zingeving, geloof, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Nina was één van mijn favoriete mensen op Instagram en ik ben héél blij dat ze ook blogt op haar blog Happy Acorn. Ik herken me in veel van wat ze schrijft, in haar zoektocht op het gebied van geloof en spiritualiteit, in haar intense manier van de wereld beleven. Nina is een hooggevoelig, openhartig, fijnbesnaard iemand die haar rijke innerlijke wereld vertaalt in prachtige schrijfsels, illustraties en foto’s. Haar gedichtjes, overdenkingen, en haar vaste maandoverzichten zijn altijd fijn om te lezen. Absoluut mijn favoriete blog!

Beradadisini is de blognaam van Hanny, een Indonesische creatieveling die inmiddels in Amsterdam woont. Hoe ik ooit op haar blog terechtkwam weet ik niet, maar ik volg haar al bijna tien jaar en ik geniet nog steeds van de blogs die ze schrijft. Het zijn er niet veel, zo af en toe vind ik ineens een mailtje met een nieuwe blog in mijn inbox. Meestal zetten haar blogjes me aan het denken: ze nodigen me uit tot reflecteren, onderzoeken of proberen. Zoals ze het zelf zegt, schrijft ze vooral over dingen die je kalmte of troost kunnen brengen, kunnen zorgen voor een vlaag van moed of creativiteit en die je helpen om dingen wat duidelijker te gaan zien. Fijn!

Laura van is ook een ouwegouwe voor mij. Ook bij haar ben ik de tel kwijt hoe lang ik haar blog Lauradenkt al volg. Ze heeft droge humor en een creatieve geest en schrijft blogjes waar het sarcasme en de zelfspot vanaf druipen. Daar word ik heel vrolijk en soms wat melig van. Haar blog staat vol leuke, mooie en hilarische no-nonsense verhaaltjes over het echte leven. Kort van stof, maar altijd leuk om te lezen!

Irene van de blog Tussen Mars en Jupiter volg ik nog niet zo lang, maar ze is inmiddels wel één van mijn favoriete bloggers. Ik weet niet, zo lekker relatable, dagelijks en daarmee zo heerlijk knus om te lezen. Ik geniet ook van het schone Vlaams en van haar inkijkjes in hoe het is om autisme te hebben (dat ze dat heeft, daar is ze pas net achter). En ik ben al meteen geïnspireerd geraakt voor een aantal van haar projectjes, waardoor ik onder andere aan het Day Zero Project ben begonnen (waar ik super veel plezier aan beleef!).

P.S. Slow content bedacht ik als titel voor deze blog, maar blijkt een ware term in de marketing. Het blijkt een (naar het schijnt nog kleine) movement die kiest voor marketing met kwaliteit in plaats van kwantiteit, diepgang en creativiteit in plaats van mode en oppervlakkigheid, verrijking en bezieling in plaats van conversie en winst, een movement die de internetgebruiker weer wil zien als mens in plaats van als consument. Supertof, dat spreekt me echt enorm aan!

4 antwoorden »

  1. Oeeh zo fijn! Ik heb me geabonneerd op het biefje van Marloes en Snail Mail én weer nieuw blogleesvoer ook. Dankje! En ook voor de vermelding, dat vind ik echt super fijn ^^ Heb toevallig eerder vandaag jouw blog ook aan mijn lijstje toegevoegd op mijn “ook tof” pagina!

    • Ahh tof Irene, dat was nou precies mn bedoeling! Geniet ervan. En graag gedaan van die vermelding, bedankt voor al je fijne blogjes! ❤️ Wat een eer en leuk dat ik op jouw pagina mag! ☺️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over mij

Ik ben Marijke en op deze blog vind je al mijn creatieve uitingen. Ik raak gepassioneerd van de kleine elementen van schoonheid en humor die in elke dag te vinden zijn. Mijn verwondering over de wereld uit ik in verschillende creatieve projecten. Ik schrijf, redigeer, zing en maak muziek, fotografeer, illustreer en maak enveloppen en met de hand ingebonden boeken.

Lees meer over mij!

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 43 andere abonnees

Lees meer van mij