Spring naar inhoud

Boeken

Lezen is fijn. Even in een andere wereld stappen. Een wereld waarin je dingen leert, wordt geïnspireerd of ontroerd. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik heb gelezen, met kleine verhaaltjes over mijn ervaring. Zodat ik later kan teruglezen wat ik er ook alweer van vond. En om jou te inspireren om ook eens een boek te gaan kopen (of lenen!) en lezen.

Paul Kalanithi – Als adem lucht wordt.

De meesten van ons leven alsof we onsterfelijk zijn. We denken niet graag na over de dood. We weten wel dat de dood onherroepelijk op een ieder van ons wacht, maar wanen ons niet kwetsbaar. We leren en werken hard, leveren veel tijd en energie in voor de zoete beloftes van later. Een later waarvan je niet zeker weet of die wel komt. De dood is nog altijd – hoe lang de mens ook al bestaat – een taboe. We ontlopen het als gespreksonderwerp, we zijn er bang voor. Paul Kalanithi niet. Hij is juist gefascineerd door de dood. En wat die dood dan is. En wat het leven dan zo de moeite waard maakt, als dat dan onherroepelijk eindig is. Zijn hele opleiding lang is Paul op jacht naar het onderwerp. Hij wil het begrijpen, benaderen, kunnen vastpakken. Jarenlang werkt hij zich als jonge arts uit de naad zijn opleiding, coschappen en stages af te maken en de beste te worden in misschien wel het moeilijkste specialisme dat de medische wereld kent: neurochirurgie. Een specialisme wat heel dichtbij de dood komt maar ook bij de zin en kwaliteit van leven. En dan komt de klap: kanker stadium vier. Bam. Ineens is Paul een terminaal zieke kankerpatiënt. Onderzoekt en begeleidt hij niet langer de dood van patiënten, maar ondergaat hij hem zelf. En hoe heftig dat ook persoonlijk voor hem en zijn jonge gezin is, zo fascinerend vindt hij het anderzijds. Hij fileert het onderwerp, onderzoekt zijn geest en schrijft dit boek. Een prachtig, heftig, diepgaand, heel goed boek. Lees het!

Rupert Isaacson – De paardenjongen

De afgelopen dagen verloor ik me in dit even hartverscheurende als hartverwarmende verhaal over Rowan. Rowan is op zijn derde gediagnosticeerd met autisme en is in toenemende mate onbereikbaar en onhandelbaar. Het drijft zijn ouders langzaam tot waanzin tot de ontmoeting met een paard van de buren verandering lijkt te brengen. Rowan blijkt een verbijsterend goede connectie te hebben met paarden. Na maandenlang vele uren paardrijden zijn er echter nog steeds maar weinig verbeteringen in de incontinentie, woede-uitbarstingen, angst en hyperactiviteit van Rowan. Een combinatie van wanhoop en intuïtief geloof brengt zijn ouders zover dat ze met Rowan naar Mongolië afreizen om te paard op zoek te gaan naar de meest krachtige sjamanen ter wereld, in de hoop op herstel. De reis (de meest heftige, uitdagende en uitputtende ervaring van hun leven) maakt diepe indruk en verandert hun leven voorgoed. Dikke aanrader!

Hiro Arikawa – Reisverslag van een kat

Ah, van dit boek werd ik toch zo blij. Vanuit het geestige perspectief van Nana, een geadopteerde bijdehante zwerfkat, kijk je mee tijdens de avontuurlijke reis van Nana en zijn baasje Satoru in Japan. Vanaf de bijrijdersstoel van de zilveren minivan van zijn baasje, geniet Nana van alles wat ze tijdens de reis tegenkomen op weg naar oude vrienden van Satoru: een boer die katten vooral interessant vindt vanwege hun kwaliteit om muizen te vangen. Een echtpaar dat een hotel runt waar ook katten welkom zijn. Een eenzame man die is verlaten door zijn vrouw. Allemaal zijn ze geïnteresseerd in Nana en willen hem wel adopteren. Maar waarom eigenlijk? En wat is er eigenlijk met Satoru aan de hand? ‘Reisverslag van een kat’ is een hartverwarmend, grappig verhaal wat je – met een beetje doorlezen – in twee avondjes uitleest!

Kira Salak – Naar Timboektoe

Wat drijft een vrouw alleen om duizend kilometer te gaan kajakken over een woeste rivier in een stikheet Mali op weg naar een eldorado van weleer waar niet eens meer iets van over is? Kira Salak vraagt het zich tijdens deze krankzinnige reis ook vaak genoeg af, maar de reiskoorts heeft haar sterk genoeg in haar greep om door te gaan met haar avontuur. Van dorpjes vol kinderen die nog nooit een blanke hebben gezien tot eindeloze kilometers rechte rivier met 45 graden celcius in de brandende zon. Plotseling opstekende stormen, nijlpaarden en stroomversnellingen en dan ook nog iedere avond overnachten in een onbekend modderig dorp. De ene keer ontmoet ze er uiterst vriendelijke mensen, de andere keer staat ze doodsangsten uit vanwege de vijandigheid en opdringerigheid van de bevolking. Maar wat ze ook tegenkomt op haar reis, niets houdt haar tegen om haar eindbestemming te bereiken. Onderweg wordt ze stevig geconfronteerd met haar karakter, de grenzen van westerse vanzelfsprekendheden en de diepste vragen van het leven. Fascinerend om te lezen!

Dalai Lama, Desmond Tutu en Douglas Abrams – Het boek van vreugde

In een wereld vol leed, waarin het nieuws bol staat van de gruweldaden waartoe wij mensen in staat zijn, is het vaak moeilijk om positief te blijven. Verdriet, wanhoop, lijden, boosheid en jaloezie.. er lijken genoeg emoties te zijn die ons ervan weerhouden om een vreugdevol bestaan te leiden. Des te interessanter om naar de Dalai Lama en Aartsbisschop Desmond Tutu te kijken. Deze twee spiritueel leiders hebben beiden geen gemakkelijk leven gehad en hun deel van lijden zeker gekend. Desondanks zijn het twee warmhartige, goedlachse, vreugdevolle mensen met een enorm positieve energie om hen heen. In dit boek nemen de twee mannen je mee naar het ‘geheim’ van hun vreugde. Hoe ga je om met lijden en negatieve emoties? En wat kun je doen om te leren vreugdevol in het leven te staan? Erg inspirerend! Ik heb het boek twee keer herlezen: er staat zoveel zinvolle informatie (en prachtige quotes) in dat het niet in één keer allemaal bleef hangen!

Rutger Bregman – De meeste mensen deugen

Het was fijn om dit boek te kunnen luisteren via de luisterboeken-app van de bibliotheek. Rutger zelf leest het met zijn fijne stem voor. Hij neemt je mee in een reis door de geschiedenis, langs de wetenschappelijke disciplines van de geschiedenis, economie, filosofie en psychologie op zoek naar een realistisch mensbeeld. Want waarom geloven we eigenlijk al zo lang dat de mens vanbinnen rot en verdorven is? En dat we vanzelf zullen terugvallen op chaos en geweld als de beschaving wegvalt? En klopt dat beeld wel? Rutger laat in een heel uitgebreid en gestructureerd onderzoek zien dat volgens hem we beter kunnen overstappen op een positiever mensbeeld. Hij legt uit waarom en schetst een plaatje van hoe onze wereld eruit zou kunnen zien als we met zijn allen dit mensbeeld adopteren en toepassen op onze scholen, in onze gezondheidszorg en opvoeding. Hoopvol!

Emilie Wapnick – Hoe word je alles? (Voor mensen die (nog steeds) niet weten wat ze willen worden)

Wat een feest, dit boek! Het begrip multipotentialisme zal voor veel creatieve, breed geïnteresseerde mensen een bron van herkenning en opluchting zijn. De maatschappij is op dit moment nog steeds voor een groot deel gebaseerd op werknemers die één baan hebben en zich hebben gespecialiseerd op één onderwerp. Maar multipotentialisten voelen dat dat niet bij hen past. Ze zijn breed geïnteresseerd, grenzeloos nieuwsgierig en gedreven en kunnen niet kiezen wat ze willen worden of doen “als ze later groot zijn”. Emilie legt aan de hand van verschillende modellen en valkuilen uit hoe je je leven zo kan inrichten dat je niet hoeft te conformeren aan één carrière maar ruimte kan geven aan je brede interesses en vaardigheden. In plaats van jezelf afstraffen mag je trots zijn op die mooie eigenschap!

Hedwig Wiebes – Wat er is (Over het grote verlangen naar een klein leven)

Hedwig en Jeroen hebben een goede baan, een mooi appartement in het midden van Amsterdam en genoeg geld om alles te doen wat ze willen. En toch besluiten ze impulsief om alles te verkopen en samen in een dertig jaar oude volkswagencamper op reis te gaan voor onbepaalde tijd. Geen makkelijke keuze en ook geen makkelijke levensstijl. In dit boek ga je met Hedwig mee op reis, in Europa maar vooral in haar hoofd. Haar twijfels, worstelingen, levenslessen, angsten en verlangens zijn herkenbaar, of je nou wel of niet een vaste verblijfplek hebt. Het zet je aan het denken over allerlei belangrijke vragen in dit leven. Een openhartig, jeukend en goudeerlijk verslag van een indrukwekkende reis.

Ken Mogi – Ikigai (de Japanse wijze om het doel van je leven te ontdekken)

Steeds meer begrippen uit de Japanse levensfilosofie waaien over naar het westen. Ikigai is er één van. Moeilijk te vertalen, maar heel belangrijk op het snijvlak van passie, toewijding en zingeving. Dit boek neemt je mee op een reis door Japan, waarbij stap voor stap alle facetten worden uitgelegd die met Ikigai te maken hebben. Doorspekt van voorbeelden uit de Japanse geschiedenis maakt dit boek het vrij abstracte begrip wat concreter en zet het je aan het denken over jouw eigen ikigai.

Simone Awhina en Jessica Menheere – Ik ga op reis en laat achter

Ik heb al jaren kriebels om een keer de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te wandelen en dit boek wakkert die kriebels nog eens aan. Een intiem en intens reisverslag van Simone een dappere vrouw die tijdens de 800 kilometer lange wandeltocht een diepe reis naar binnen maakt om alles achter te laten wat niet meer bij haar hoort en haar belemmert. Simone neemt je mee vanaf de Franse Pyreneeën door allerlei landschappen, allerlei ontmoetingen, allerlei spirituele ervaringen en allerlei herinneringen en emoties. Alles komt langs: diepe pijn, verbondenheid, dankbaarheid, rust, onrust, liefde, irritatie, overwinning, mislukking, angst, zelftwijfel, zelfverzekerdheid. Een boek wat je aan het denken zet en wat me tijdens het lezen warm maakte van binnen!

Rachel Joyce – The unlikely pilgrimage of Harold Fry

Een bijzonder boek. Harold Fry is een gepensioneerde man die een heel voorspelbaar en saai leventje leidt. Zijn vrouw en hij zijn nog bij elkaar maar delen hun leven allang niet meer. Alles gaat zijn gangetje tot er een brief komt van ene Queenie Hennesy, die in een hospice ligt om te sterven aan kanker. Dit bericht raakt Harold enorm. Hij schrijft geëmotioneerd een briefje terug en gaat op weg naar de brievenbus om hem te posten. Harold stopt echter niet meer met lopen en begint zonder plan, zonder kaart en zonder telefoon aan een wandeling van zijn woonplaats naar het hospice aan de andere kant van Engeland. Een reis door de prachtige landschappen van Engeland, maar ook door de afwisselende landschappen van zijn herinneringen en ziel.

Maeve Binchy – Hotel aan zee

Wat fijn, zo’n feel good boek. Maeve Binchy neemt je mee in de wereld van verschillende (goed uitgewerkte) personages: mensenlevens vol pijn, verdriet, liefde, hoop en verbinding. Mensenlevens die elkaar, op een bepaald moment kruisen aan de ruige, prachtige kust van West-Ierland. Daar staat namelijk Stone House, een landelijk hotel waar iedere gast kan rekenen op een warm welkom en ruimte om na te denken. Iedere gast komt met zijn eigen verhaal en zijn eigen reden. Ieder van hen leer je kennen, ieder hoofdstuk iemand. Je leeft met ze mee in hun aanloop naar hun komst naar het hotel, je leert ze kennen en…. je gaat ze nog missen als je – na twee avonden lekker doorlezen – het boek met een tevreden glimlach weer dichtslaat.

Paolo Cognetti – De acht bergen

Een prachtig boek wat je beeldend meeneemt naar de bergen van Noord-Italië. Tussen de lariksen, sparren, almweides en vervallen hutten brengt Pietro als kind zijn zomers door. Hij wordt er vrienden met Bruno, een jongen uit het bergdorp die voor de koeien zorgt. Samen dwalen ze eindeloos door de bergen op zoek naar verlaten huizen en oude molens. In ‘De acht bergen’ neemt Paolo Cognetti je mee in de levens van deze twee jongens. Je leest hoe ze ouder worden, een volwassen leven leiden, elkaar soms uit het oog verliezen maar toch steeds weer elkaars wegen kruisen. Je leeft mee met hun hun vriendschap, hun ontwikkeling, hun verlangens en moeilijkheden. En steeds tegen de achtergrond van de machtige bergen, die zo beeldend worden beschreven dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Een heerlijk boek waarvan je tot rust komt.

Astrid Lindgren – Ronja de roversdochter

Geloof me, kinderboeken zijn echt niet alleen maar leuk voor kinderen. Hoe heerlijk is het om je weer eens onder te dompelen in de magische wereld vol trollen, aardmannen, vogelheksen en roverhoofdmannen?! Met een burcht op een berg, die in een zware onweersnacht in tweeën splijt. En waar Ronja opgroeit, die op een dag ontdekt dat in de andere helft van burcht de aartsvijand van haar vader met zijn Roversbende is komen wonen. Ze wordt vrienden met zijn zoon, Birk en dat levert nog niet zulke makkelijke situaties op… ‘Ronja de Roversdochter’ is een fijn boek om te lezen: mooi, grappig, ontroerend soms. Heerlijk om voor te lezen aan je kinderen of gewoon, aan elkaar!

Paolo Cognetti – De buitenjongen

Wat doe je als je bent vastgelopen in je leven, eenzaam bent en niets te verliezen hebt? De hoofdpersoon van dit boek huurt een hut in de bergen van zijn jeugd en trekt zicht een paar maanden lang terug in een eenzaam en simpel bestaan midden in de natuur. De eenzaamheid, de overweldigende natuur en het eenvoudige leven helpen hem weer aan te sterken en na te denken over wat hij in de loop der jaren was verloren. Lees dit boek en je wordt meegenomen op een filosofisch avontuur in de prachtige Italiaanse bergen, met prachtige overdenkingen en beschrijvingen van de natuur alsof je er écht bent. Een aanrader!

Bronnie Ware – Top five regrets of the dying

Dit is een prachtig, levenswijs boek. Bronnie wil stoppen met haar werk in het bankwezen omdat ze werk wil gaan doen waarin ze met haar hart kan werken. Ze besluit in het diepe te springen en een ‘leap of faith’ te nemen. Via omzwervingen komt ze zonder geschikte diploma’s of ervaring terecht in de palliatieve zorg, waarin ze voor patiënten zorgt die op sterven liggen door een terminale ziekte. Ze geeft het werk al haar liefde en inzet, en krijgt er talloze inspirerende ontmoetingen en diepe gesprekken voor terug. Veel van de gesprekken gaan over spijt: de stervenden kijken terug op hun leven en hebben spijt van dingen die ze in hun leven hebben gedaan of juist nagelaten. Iedereen heeft zo zijn eigen achtergrond en verhaal, maar vijf vormen van spijt komen steeds weer terug: had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf, in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Had ik maar wat minder hard gewerkt. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten. Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren. Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund. Dit boek nodigt je uit om stil te staan bij je eigen leven, te kijken naar wat jij echt belangrijk vindt en de levenslessen ter harte te nemen die voor deze mensen te laat kwam. Want jij leeft nog en hebt de keuze om het leven volledig te leven, zodat je op je sterfbed geen spijt hoeft te hebben.

Anna Bouman – De zondagsvrouw

Anne is nog geen dertig als bij haar een hersentumor wordt geconstateerd. Dit zet heel haar leven op zijn kop. Wat doet zo’n diagnose met jou en je leven? Anna schrijft er heel open over. Over de ingrijpende behandelingen, de irritante of ronduit invaliderende symptomen en bijwerkingen, over de totaal verschillende reacties van mensen om haar heen en over haar eigen persoonlijke ontwikkelingen door alle ellende heen. Anna schrijft scherp en is genadeloos eerlijk over wat de ziekte met haar doet. Dat geeft zowel emotionele diepgang als hilariteit waardoor het boek heel fijn leest.

Marianne Frederiksson – Inge en Mira

Inge en Mira zijn twee inwoners van Zweden. De ene een geboren Zweedse en een alleenstaande onafhankelijke moeder van twee bijna volwassen dochters, de tweede een immigrant uit Chili, die met twee zoons gevlucht is voor de politieke verschrikkingen van Pinochet. Ze ontmoeten elkaar bij een tuincentrum en gaandeweg leren ze elkaar en hun achtergronden steeds beter kennen. Er groeit een diepe verbondenheid tussen hen en hun gezinnen. Het is een luchtig geschreven verhaal waar je gemakkelijk in wordt gezogen.

Don Miguel Ruiz – De vier inzichten

Wees onberispelijk in je woorden. Vat niets persoonlijk op. Ga niet uit van veronderstellingen. Doe altijd je best. Het zijn vier ogenschijnlijk zulke simpele dingen die in dit dunne boekje worden beschreven. Maar als je leest hoe de schrijver de vier inzichten uitlegt en beschrijft wat het doet als je ze gaat toepassen in je leven, begin je te beseffen dat het vier belangrijke dingen zijn. Vier inzichten die kunnen veranderen hoe je in het leven staat, hoe je met je geliefden en vrienden omgaat, hoe je naar jezelf kijkt en hoe je dit leven een stuk positiever kunt maken.

Eleanor Roosevelt – You learn by living

Geboren uit een verslaafde vader en een kille moeder en opgevoed door haar strenge oma en een kostschool in Londen, trouwde Eleanor Roosevelt met Franklin die de president van Amerika werd. De bange, onzekere Eleanor ontwikkelde zich tot een van de meest inspirerende rolmodellen van de twintigste eeuw. In dit boek, geschreven twee jaar voor ze stierf, somt ze in elf punten op wat ze in al die jaren op deze aarde heeft geleerd over hoe je een zinvol en plezierig leven kunt leiden. Van leren leren en het overwinnen van je angsten tot het motiveren van anderen om het beste uit zichzelf te halen. Eleanor Roosevelt schrijft fijn, wisselt anekdotes af met goede quotes die je aan het denken zetten en heeft zo een prachtig inspirerend boek voortgebracht!

Noelle Hancock – Vrouw zoekt berg om tegen op te zien

Noelle verliest onverwachts haar baan en moet op zoek naar een andere tijdsinvulling. Terwijl ze aan het brainstormen is in een café, stuit ze op een quote van Eleanor Roosevelt: ‘Doe elke dag één ding waar je bang voor bent’. De quote doet haar beseffen dat ze in de loop der tijd is veranderd in een timide, twijfelend en angstig iemand en ze besluit daar verandering in te brengen op een radicale manier. Ze neemt de quote letterlijk en besluit vanaf haar 29ste verjaardag een angstjaar te beginnen: iedere dag zal ze iets doen waar ze bang voor is, om haar angsten te overwinnen en weer de enthousiaste en ambitieuze vrouw te worden die ze was. Ze komt zichzelf ontzettend vaak tegen en leert ontzettend veel. Het hele verhaal is in de ik-vorm en ontzettend grappig geschreven. Dit boek is geweldig. Het is grappig, opbeurend en leest als een trein. Én het opent je ogen voor een hoop grote waarheden in het leven.

Dave Eggers -The circle

Thought-provoking, intrigerend, beklemmend en heel goed geschreven. Dat is wel de kortste samenvatting die ik kan geven over The Circle. Het verhaal gaat over Mae Holland, een jonge vrouw van 24 die gaat werken bij het grote internetbedrijf The Circle. Het bedrijf verbindt gebruikers’ persoonlijke email, sociale media, en online koopgedrag tot een universeel operating system, dat resulteert in één online identiteit. The Circle staat voor een nieuwe tijd van ultieme transparantie en samenwerking tussen alle wereldburgers. Het bedrijf bedenkt steeds nieuwe technologische systemen die ervoor zorgen dat mensen steeds meer informatie over zichzelf en hun leven delen. Langzaam verschuift de focus in het boek van Mae’s ambitie en idealisme naar opkomende vragen over het recht op privacy, de vorm van democratie en de grenzen van menselijke kennis. Geschreven in 2013, schetst de schrijver in dit boek een toekomstbeeld dat deels al bezig is te ontstaan en waar we zeker kritisch naar moeten blijven kijken!

Antoine de Saint-Exupéry – De kleine prins

Dit literaire pareltje wordt niet voor niets een sprookje voor volwassenen genoemd. In een superdun boekje wordt je helemaal meegenomen in het verhaal van De Kleine Prins, een geestdriftig mannetje dat op een hele kleine planeet leeft en een reis onderneemt naar zeven planeten, die elk worden bewoond door dwaze mensen. De laatste planeet is de aarde waar de prins de schrijver ontmoet. Het is een prachtig sprookje waar je als volwassen lezer talloze idealistische en levensfilosofische boodschappen in kunt lezen. Hartverwarmend!!

Jan Geurtz – Verslaafd aan liefde

Als je klaar bent voor een persoonlijke uitdaging, lees dan dit boek. Met zijn kritische theorie schudt de schrijver aan de fundamenten van ons bestaan: onze relaties met anderen. Hij stelt dat iedereen vanaf jongs af aan een fundamentele fout maakt, door onszelf ten diepste af te wijzen en onze identiteit en zelfbeeld te baseren op de goedkeuring en erkenning van anderen. Deze fundamentele fout zorgt voor een beknellend spinnenweb van trucjes en patronen die je gebruikt om deze goedkeuring te bewerkstelligen en afwijzing te voorkomen. Maar deze trucjes en patronen werken niet en zorgen alleen voor nog meer zelfafwijzing, beknelling en verwrongen relaties. In dit boek neemt de schrijver je mee in je eigen opstapeling van fouten en nodigt hij je uit hier uit te stappen en jezelf weer te gaan liefhebben. Waanzinnig interessant en erg aan te raden!!

Joost van de Goor – Hugo

Hugo is een man van middelbare leeftijd, met een prima baan, een mooi villa in een fijne omgeving, een lieve vrouw en een jong kind. Maar Hugo is ongelukkig. Hij heeft het gevoel dat het leven hem door de vingers glipt en merkt dat de eindeloze mogelijkheden van zijn jeugd zijn veranderd in een dichtgetimmerd voorspelbaar leven. Hij probeert uit alle macht weer grip op zichzelf en zijn leven te krijgen. Hij is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn: een andere vrouw komt op zijn pad en hij valt voor haar. En als zijn vader met diens zoveelste scharrel op vakantie vertrekt, besluit Hugo voor drie weken in zijn huis te gaan slapen om tot zichzelf te komen. Het boek neemt je mee in “een aaneenschakeling van gedachten, verlangens, herinneringen en aanvaringen met de werkelijkheid”, in een grondige kennismaking met een man “die zich bewust wordt van de voortschrijdende tijd, van de eindigheid der dingen, en van zijn eigen sterfelijkheid.” (bron: joostvandegoor.nl) Interessant boek!

Hans Vervoort – Geluk is voor de dommen

In dit boek neemt de schrijver je mee in allerlei korte verhalen vol onverwachtse wendingen en levendig neergezette hoofdpersonen. De verhalen zijn allen heel anders maar hebben één ding gemeen: de hoofdpersonen proberen met alle macht wat van hun leven te maken en gelukkig te worden. Hans Vervoort schrijft heel droog, met humor en een hele terloopse schrijfstijl en je hebt het boekje dan ook zo uit.

Mitch Albom – The five people you meet in heaven

Wat gebeurt er wanneer je doodgaat? Kom je in de hemel of de hel, word je opnieuw geboren of verdwijn je gewoon? Mitch Albom laat je in dit boek weer een heel andere kijk op het leven na de dood. De hoofdpersoon in zijn verhaal komt om bij een tragisch ongeluk met een achtbaan in het attractiepark waar hij werkt. In het hiernamaals ontmoet hij vijf personen, die allemaal een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven of in wiens leven hij een belangrijke rol heeft gespeeld. Deze vijf mensen leggen belangrijke dingen over zijn leven aan hem uit, en leren hem om te vergeven, lief te hebben en in te zien dat iedere handeling die je doet of laat (grote of kleine) gevolgen heeft voor je toekomst en die van anderen. Het is een heerlijk lopend verhaal dat je opzuigt zodat je het in een rukje uitleest.

Paulo Coelho – The witch of Portobello

Wat bepaalt wie je bent? Is dat wat jij denkt dat je bent, hoe je je gedraagt, welke eigenschappen je bezit of hoe anderen naar jou kijken? Paulo Coelho speelt met dit concept in dit boek door de hoofdpersoon te benaderen vanuit het oogpunt van allerlei mensen om haar heen. Ieder vertelt zijn of haar verhaal over de hoofdpersoon en zo kom je stukje bij beetje haar geschiedenis en verhaal te weten, met alle nuance en relativiteit die een groep mensen samen veroorzaakt. Interessant!

Graeme Simsion – The Rosie project

Wat een heerlijk lezend grappig boek. Neem een autistische man die zijn hele leven aan de hand van lijstjes en systemen heeft ingericht. Hij werkt op de universiteit als intelligent en doortastend wetenschapper. Met dezelfde wetenschappelijke en systematische benadering begint hij aan het ‘wife project’: aan de hand van een gigántische vragenlijst probeert hij aan de ideale vrouw te komen. En ja, dan komt er natuurlijk een vrouw in zijn leven die totaal niet voldoet, en alles overhoop gooit. Hilarisch en ontspannend!

Paul Biegel – Swing

Het verhaal gaat over Joshua, een Afrikaanse jongen. Hij woont in een dorp aan het Victoriameer en speelt iedere morgen op de drempel van zijn hut op een oude trompet die lang geleden door een Westerse missionaris is achtergelaten. Hij maakt de mooiste muziek en raakt iedereen heel diep. Op een dag hoort een koning aan de andere kant van het meer zijn getrompet en wanneer Joshua wordt uitgenodigd om op de bruiloft van diens dochters te spelen, begint een groot avontuur.. Het was ooit een kinderboekenweek-geschenk en zoals Paul Biegel betaamt, heeft hij er weer een pareltje van gemaakt. Een boekje vol avonturen en bijzondere verhalen, die je meeslepen tot je het in één ruk hebt uitgelezen

Paul Biegel – Ik wou dat ik anders was

Wat een geweldig boek. Ik raad iedereen aan om met enige regelmaat eens gewoon een lekker kinderboek te pakken. En dan het liefst één van Paul Biegel want die man is geweldig. Dit boek is ook weer heerlijk geschreven. De hoofdpersoon is een dik jongetje met een bril dat niet goed kan leren en niet populair is. Hij heeft zo vaak geroepen dat hij ‘anders’ wilde zijn, dat de mensen om hem heen hem ‘Anders’ zijn gaan noemen. Op een dag komt hij achter het bestaan van ‘de grote tovenaar’. Die kan hem anders toveren als hij de tafel van zeven foutloos opzegt bij maanlicht. Anders zegt de tafel van zeven braaf op, maar helemaal fout en dan verschijnt een klein meisje, Veertje. Als de wind opsteekt wordt ze meegevoerd (als een veertje) en ze neemt Anders mee op weg naar de grote tovenaar, in een avontuur waarin hij de tafel van zeven leert. Je leest het met plezier en giecheltjes in een dag uit. Heerlijk heerlijk!

Paulo Coelho – De zahir

Een beroemd schrijver is gelukkig getrouwd met Esther, die op een dag ineens spoorloos verdwijnt. Niemand weet waar ze uithangt, of ze nog leeft, wat ze doet en waarom ze is verdwenen. De schrijver wordt verdacht maar niet vervolgd en na jaren in vertwijfeling, volgt een lange zoektocht, zowel in zichzelf als door de wereld, waarin de schrijver op zoek gaat naar zijn geliefde. Hij vindt uiteindelijk niet alleen haar terug maar ook zichzelf en de liefde. De Zahir is een typisch Coelho-boek: het zet je aan het denken, het verwart je met soms wel erg zweverige stukjes, maar het slurpt je in het verhaal en het leest heerlijk weg.

Isabel Allende – De som der dagen

Na jaren van verdriet om de dood van haar 28e jarige dochter Paula, besluit Isabel Allende dit boek te schrijven. In een mooie en vaak geestige stijl beschrijft ze hoe het haar en haar steeds groter en weer kleiner wordende familie vergaat sinds de dood van Paula. Je wordt binnen tien pagina’s als lezer ingelijfd in de familie van Isabel, een grote hechte club mensen die in clanverband worstelen met de grote cultuur- en meningsverschillen. Het zette me aan het denken over mijn relaties met de mensen om me heen, de manier waarop je met elkaar communiceert, de verantwoordelijkheden die je terecht of onterecht op je neemt of laat liggen en over wat het belangrijkste is in het leven.

Cheryl Strayed – Wild

Een onverwachts cadeautje van een lieve vriendin en een boek wat ik al langere tijd wilde lezen. Cheryl, een Amerikaanse van 25, verliest haar moeder aan kanker en raakt daardoor van het padje. Ergens in dat diepe dal besluit ze de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een pad van een paar duizend kilometer dat van Mexico naar Canada loopt langs de westkust van Amerika. Zonder goede voorbereiding begint ze aan deze tocht en doorstaat ze allerlei intense omstandigheden. In dit boek loop je een beetje met haar mee. Je leest wat de tocht met haar doet, hoe haar kijk op haar leven verandert, hoe de ontmoetingen met andere lopers haar raken en hoe een mens kan leven met bijna niets en enorme kracht bezit. Een erg mooi boek!

Pascal Mercier – Nachttrein naar Lissabon

Dit boek heb ik deels in het Nederlands, deels in het Duits gelezen. In beide talen verwonderde het me hoe goed de schrijver met woorden kan goochelen zodat alles levensbeschouwelijk binnenkomt en je met een verwonderde blik verder leest en de wereld beziet. Het boek verhaalt over Gregorius, een verstofte docent Klassieke Talen uit Bern. De flaptekst vertelt ons: “Midden in een les verlaat hij het lokaal. Opgeschrikt door het plotselinge besef dat de tijd hem door de vingers glipt, laat hij zijn geordende leven achter zich en vertrekt nog diezelfde nacht met de trein naar Lissabon.” In Lissabon gaat hij op zoek naar informatie en sporen uit het leven van een schrijver, die hem tot nadenken stemt over het leven. Het is een meeslepende zoektocht, een inspirerende verzameling levensbeschouwingen en filosofieën en een heerlijk boek om te lezen.

Paulo Coelho – Als een rivier

Als je zin hebt om na te denken over het leven, dan is dit een heel fijn boek. In allerlei korte essays en columns neemt Paulo Coelho je mee naar allerlei plekken op de wereld waar hij belangrijke lessen leerde, prachtige verhalen hoorde en mooie mensen ontmoette. Hij geeft je een kijkje in het hoofd van een levensbeschouwer en spiritueel mens en laat zien hoe ieder mens invloed op zijn/haar leven kan uitoefenen door de juiste keuzes te maken en bewust te leven. In ieder stukje huist een boodschap of een levensvraag en ondanks dat leest het heerlijk weg.

Anthony Bourke & John Rendall – En we noemden hem Christian

In de jaren ’60 en ’70 kun je in warenhuizen in Londen wilde dieren kopen. De twee jonge Australische backpackers Ace en John worden verliefd op een jong welpje, die ze Christian dopen. De jonge leeuw groeit met de twee jongens op in het souterrain van een meubelzaak en de drie worden gek op elkaar. Maar Christian groeit hard en hun leefomgeving wordt te klein voor de enorme krachten en vermogens van de steeds groter wordende leeuw. Ace en John beseffen dat wat ze doen heel onnatuurlijk is en besluiten een traject te beginnen om Christian weer terug te brengen naar de wildernis van Afrika. Dit boek volgt hun hele reis, vanaf dat ze Christian kochten, tot het moment dat ze voor het laatst afscheid van hem namen in een afgezonderd natuurgebied in Kenia. Het is hartverwarmend, intens vreemd en heel bijzonder!

Lara Jongbloets – Tussen hel en hemel 17

Lara, een levendige studente van 20 geniet met volle teugen van haar studentenleventje in Amsterdam. Een studentenvereniging, een leuke studie, een knotsgek studentenhuis met de naam ‘Hemel 17’. Ze heeft echter één nadeel: ze is al maanden iedere dag hevig ongesteld. Tot haar grootste verschrikking wijst een onderzoek in het ziekenhuis uit dat ze aan baarmoederkanker lijdt. Weken aan onderzoeken, verkeerde diagnoses, pijn, ziekenhuizen in heel Nederland en België blijkt haar kankersoort toch goed te behandelen te zijn met chemo. Lara gaat door een hele zware periode, Dit boek is haar verslag. In dagboekvorm neemt ze je mee in haar hoofd, door alle pijn, angst en verdriet. Het maakt je weer bewust van het geluk om gezond te zijn. Een aanrader.

Brené Brown – De moed van imperfectie

In dit vervolg (of deze voorloper) van De kracht van kwetsbaarheid gaat Brené Brown dieper in op een aantal thema’s die samenhangen met imperfect durven zijn. Deze maatschappij is er heel erg op gebrand om mooi, knap, slim en dus perfect te zijn of het in ieder geval te doen overkomen alsof. Mensen zijn als de dood voor falen, fouten en imperfectie. Zonde, volgens de schrijfster, want in imperfectie zit nou juist de kracht van verbondenheid en authenticiteit. Hoewel het boek op bepaalde punten aardig wat overlap vertoont met het hieronder beschreven boek, is het nog steeds inspirerend, een boek dat je een spiegel voorhoudt en aan het denken zet over thema’s als authenticiteit, schaamte, passie, perfectionisme, veerkracht, hoop, geluk, besluitvaardigheid, conformeren, kalmte, stilte en inspiratie.

Brené Brown – De kracht van kwetsbaarheid

Wat een ontzettend goed boek. Aan te raden aan iedereen. Of je nu van psychologieboeken houdt of niet, dit boek zet je aan het denken over hoe je in contact staat met anderen en met hoe je in het leven staat: de wereld is doortrokken van perfectionisme, je sterk houden en macht. Kwetsbaarheid wordt gezien als iets onwenselijks en onprettigs. In dit boek vertelt Brené Brown wat ze heeft gevonden in haar onderzoek naar kwetsbaarheid: dat het heel belangrijk is voor verbondenheid en dat het je leven veel meer diepgang en voldoening geeft wanneer je angst voor onzekerheid laat varen en kwetsbaar durft te zijn. Ze werpt het licht op verschillende ‘verdedigingstechnieken’ die mensen gebruiken om hun kwetsbaarheid niet te voelen en geeft handvatten om kwetsbaarheid toe te laten in je leven.

Mohsin Hamid – De val van de fundamentalist

Dit boek, geschreven als grote monoloog, vertelt het verhaal van Changez, een Pakistaanse jongen die op zijn 18e naar Amerika vertrekt om daar te studeren. Hij krijgt een prestigieuze baan, een vriendin en het leven vol luxe en mogelijkheden waar hij altijd van droomde. Maar de aanslagen van 11 september 2001 veranderen zijn kijk op Amerika en Amerika’s kijk op hem. Het verandert Changez voorgoed. Het boek is zijn gesprek met een Amerikaanse man, waarbij hij zijn hele geschiedenis aan hem vertelt en hoe alles zo is gekomen. De spanning tussen de twee mannen bouwt langzaam op, en als het verhaal van Changez zich ontvouwt wordt langzaam duidelijk waarom. Een vlot lezend boek!

Jan Kjærstad – Tekens tot liefde

In dit vreemde maar mooie boek is Cecilia de hoofdpersoon van het verhaal, een wat zonderlinge vrouw die zich helemaal kan verliezen in haar passie voor letters. Ze is grafisch ontwerpster en werkt aan/ is op zoek naar een nieuw alfabet dat levenskracht heeft, de woorden tot leven wekt en in zichzelf een verhaal schuilhoudt. Cecilia wordt stapelverliefd op Arthur, een geheimzinnige man die vol zit met betoverende verhalen en muziek. Het boek vertelt Cecilia’s (liefdes)geschiedenis en hoe haar zoektocht naar liefde en het bijzondere alfabet verlopen. Het neemt je mee in een sprookjesachtige wereld vol magische overtuigingen en bijzondere gedachten.

Khaled Hosseini – And the mountains echoed

De derde roman van deze briljante schrijver, gekocht op het vliegveld vlak voor ik op vakantie ging en uitgelezen voor ik terug kwam. Alweer heeft Khaled Hosseini ons een prachtig verhaal gegeven, bestaande uit heel veel verschillende verhaallijnen die langzaam op knappe wijze in elkaar worden gevlochten. And the mountains echoed laat het verhaal van familiebanden zien; hoe sterk familiebanden kunnen zijn, hoe groot de impact van iemands keuze op zijn gezin kan hebben en hoe ver dingen kunnen doorwerken in generaties, zowel positief als negatief. Dit boek is moving, het geeft een warm gevoel in je buik en een glimlach op je gezicht.

K. Schippers – Op de foto

Gewone dingen worden bijzonder als K. Schipper ze beschrijft, en evenzo lijken bijzondere dingen ineens heel realistisch en alledaags. De schrijfstijl van K. Schippers is weer puur genieten, ook in dit redelijk nieuwe boekje. En zoals in al zijn boeken, neemt de schrijver je weer mee in een nieuwsgierigheid wekkende zoektocht vol toeval, die wederom gericht is op de taal. Net zoals in de Hoedenwinkel lijkt de taal zijn eigen weg te gaan en ons door de vingers te glippen. K. Schippers kijkt goed naar de wereld en neemt je mee in zijn verwondering en bewondering. Het maakt me heel heel blij.

Lisa Genova – Ik mis mezelf

Alweer een boek met een zwaar thema. Alzheimer. Een minderheid van alle Alzheimerpatiënten is jonger dan 65 jaar en heeft de Alzheimer door een genetische mutatie. Dement worden op je 40ste of 50ste is zo mogelijk nog ingrijpender en verwarrender dan op je oude dag en dit boek beschrijft prachtig hoe veel impact de diagnose en het verloop van de ziekte heeft op je welzijn, je zelfbeeld en je waardigheid. Want wie ben je nog wanneer je geheugen je in de steek laat, je niet meer je beroep kunt uitoefenen en je niet meer weet wie je familie en vrienden zijn? Dit boek beschrijft op aangrijpende wijze hoe het leven van een Alzheimerpatiënt uit elkaar valt en hoe angstaanjagend dit is. Een echte aanrader!

Allain de Botton – De kunst van het reizen

Met klem aangeraden door een huisgenoot – en met goed recht, want dit boek is erg fijn om te lezen zo vlak voor je op vakantie gaat. Want waarom gaan we eigenlijk op vakantie? Wat verwachten we van vakantie en wat bepaalt of je vakantie aan je verwachtingen voldoet? Allain de Botton bespreekt allerlei filosofische oogpunten op reizen; dat je jezelf altijd meeneemt naar alle plekken waarnaar je reist; dat reizen een state of mind is die niet afhankelijk is van het aantal kilometers dat je maakt; dat je ook in je eigen slaapkamer kunt reizen. Heel interessant en inspirerend en bovendien leuk geschreven, met geestigheid en intelligentie!

A. F. Th. van der Heijden – Tonio

Op 23 mei 2010 wordt om 5 uur ’s ochtends Tonio, de zoon van A. F. Th. van der Heijden aangereden. De verwondingen zijn zodanig ernstig dat hij eraan overlijdt, zijn ouders in opperste verbijstering achterlatend. Dit boek is de optekening van die verbijstering. Van de wirwar aan gevoelens, van de hel waar Adri en zijn vrouw Mirjam doorheen gingen. Je kind verliezen is het ergste wat iemand kan overkomen. Dat is wat er altijd wordt gezegd, en dit boek laat je voelen waarom. Hartverscheurend maar prachtig geschreven.

Linda Olsson – Astrid & Veronika

In dit mooie boek worden twee vrouwen gevolgd. Veronika is een vrouw van 30, die een huisje in een verlaten Zweeds dorp huurt om haar verdriet te verwerken en aan haar boek te werken. Haar buurvrouw is Astrid, een oude eenzame vrouw, die een hoop heeft meegemaakt. Beide vrouwen hebben hun eigen issues, en beiden behoefte aan liefde en contact. Langzaam ontstaat tussen hen een bijzondere band, waarin ze elkaar helpen hun levensverhaal te vertellen en vrede te hebben met hun verleden en zichzelf. Ieder hoofdstuk wordt begonnen met een prachtige dichtregel en langzaam vlechten de twee verhalen zich in elkaar tot ze samen één verhaal worden. Prachtig geschreven!

Jessica Meijer – Een blik jodenkoeken

Een jaar na het lezen van I.M. van Connie Palmen komt dit boek op mijn pad. In de mediagekte rond de dood van Ischa Meijer is zijn dochter Jessica in de schaduw geraakt en is er nauwelijks aandacht voor haar gevoelens en verdriet. Dit boek maakt het beeld wat Connie Palmen schetst wat genuanceerder, maar bovendien geeft het een goede kijk op hoe dit nooit verwerkte verdriet bij Jessica leidt tot de eetstoornis boulimia en hoe deze eetstoornis langzaam haar hele leven gat beheersen. Het boek is niet heel bijzonder geschreven, maar wel interessant!

Kristin Hannah – Alice het wolvenmeisje

Een prachtig geschreven boek over een heel interessant fenomeen: wolfskinderen. Wolfskinderen zijn kinderen die zijn opgegroeid/opgevoed zonder menselijk contact en daarom geen weet hebben van menselijk gedrag en de taal. In dit boek wordt prachtig weergegeven hoe ingewikkeld het is om iemands situatie in de schatten en te helpen wanneer de persoon met woorden kan communiceren. In dit boek is prachtig verwoord hoe een (door een beroepsschandaal) in ongenade gevallen psychiater aan de slag gaat met een meisje wat uit de bossen is komen lopen en onvoorstelbaar angstig blijkt. Door het boek heen leer je steeds meer over het meisje, haar gedachten, gevoelens en achtergrond. Ondertussen worden de levensverhalen van drie andere hoofdpersonen steeds meer ontrafelt en met elkaar vervlochten. Prachtig!

Elyn Saks – De geschiedenis van mijn gekte

De ondertitel van deze prachtige autobiografie is ‘Leven met schizofrenie’. Op een fijne manier neemt de schrijfster je op chronologische volgorde mee in haar leven van kind tot volwassene, waarin waanbeelden en gedesorganiseerd denken een grote rol spelen. Ondanks alle stigma’s en vooroordelen die kleven aan de ‘gekken’ van de maatschappij, laat Elyn Saks in dit boek zien dat mensen met een ernstige psychiatrische stoornis ook een fijn en bevredigend leven kunnen lijden. Het boek leest als een trein, je zit dicht op de huid van de hoofdpersoon, kunt je bijna inbeelden hoe het is om paranoïde schizofreen te zijn en constant op je hoede voor een nieuwe aanval. Toch is het boek hoofdzakelijk hoopgevend en hartverwarmend.

Tahar Ben Jelloun – Yemma

Een boek wat me opviel door de prachtige kaft, die Arabisch voor doet komen. ‘Yemma’ blijkt ‘mama’ te betekenen in het Arabisch en in dit prachtig geschreven boekje beschrijft Ben Jelloun hoe zijn moeder steeds meer in de greep van Alzheimer komt. Naast een inkijkje in hoe het voor omstanders is om een dierbare de weg te zien kwijtraken geeft het boek ook een beeld van de traditionele Marokkaanse cultuur van de vorige eeuw, waarin de familie belangrijk is, de Islam centraal staat en vrouwen niet beter weten dan te trouwen op hun 13e met een man die door hun ouders is uitgekozen. Tahar Ben Jelloun schrijft heel bewogen en mooi over zijn moeder, toont hoe sterk de familieliefde kan zijn. Een aanrader!

Tommy Wieringa – Een mooie jonge vrouw

Dit kleine boekenweek geschenkje vond ik niet heel bijzonder. Het is prima geschreven, met een goede afwisseling tussen dialogen, gedachten en omschrijvingen, maar het grijpt me niet vast waardoor ik het per se uit wil lezen. Toch biedt dit boekje een aantal leuke inkijkjes; een inkijkje in virologie en de wereld achter de wetenschap (die meer verbonden is met business dan zou moeten) en een prachtige gedachtestroom over pijn: ‘wat pijn is en of je kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld’. Daardoor toch wel een mooi boekje!

Niccolò Ammaniti – Ik en jij

Een dunnig boekje, een novelle, die ik in één ruk uitlas. In eenvoudige, rake taal laat de schrijver je binnen in het hoofd en het leven van de hoofdpersoon Lorenzo, die gevangen zit in de verwachtingen van zijn ouders en zijn onmogelijkheid om daaraan te voldoen. Op onverwachte wijze komt Lorenzo in contact met zijn halfzus Olivia; ze vinden het beiden moeilijk om mensen toe te laten maar zijn elkaar uiteindelijk tot steun. Het boek verloopt niet zoals je het verwacht en neemt je volledig mee in de gedachtenwereld van Lorenzo. Mooi!

John Green – Een weeffout in onze sterren

Wat een hartverscheurend mooi boek. Hoofdpersoon Hazel (16) lijdt terminaal aan longkanker, en komt bij een praatgroep voor kankerkinderen Augustus (17, ook wel Gus genoemd) tegen, een overlever van botkanker. Samen delen ze een passie voor hun lievelingsboek, spelen ze videogames en steunen ze elkaar en anderen in hun leven met kanker. En het is helemaal niet zielig. Ik heb talloze malen moeten schaterlachen om de droge grapjes en de prachtige manier van spelen met taal en moeten nadenken over de mooie, diepgaande gedachten over het leven en de dood en tranen met tuiten gehuild bij de hartverscheurende werkelijkheid van een leven met kanker. Je kunt het je toch niet voorstellen, maar met dit boek net een beetje meer.

Mirte van der Meer – PAAZ

In de handen geduwd door een ook in psychologie geïnteresseerde huisgenoot, die het echt wat voor mij vond. En inderdaad: een heerlijk boek, fijn geschreven, humoristisch en waanzinnig interessant. In dit boek ga je mee op ontdekkingstocht met ‘Emma’. Ze is 26 jaar oud en met spoed opgenomen op de psychiatrische afdeling van het algemene ziekenhuis (PAAZ) omdat ze suïcidaal is. Naast de verkenningstocht door haar leven en haar ziektebeeld heen (waarbij steeds weer andere dingen naar voren komen en steeds interessante afslagen worden genomen) is het ook een ingrijpend inkijkje in een afdeling die ongeveer ieder ziekenhuis heeft maar waar zelden iemand komt. Het is vlot geschreven, in steeds korte stukjes waardoor je op ieder moment tussendoor kunt stoppen, of juist enorm gedreven bent om het in één keer uit te lezen.

Sera Anstadt – Al mijn vrienden zijn gek

Soms worden er boeken aangeraden in de college’s. Voor als je meer wilt weten over het onderwerp, voor een mooie inkijk in hoe een bepaalde stoornis voor iemand voelt en voor zijn/haar omgeving. Dit was zo’n boek. Gevonden voor een habbekrats bij de uitverkoop van bibliotheek. Het is lang in mijn kast blijven staan, maar nu ik er aan begon te lezen, was het na een dag uit. Wat een goed boek. De moeder van Raf, een vriendelijke stille jongen, beschrijft hoe bij Raf zich langzaam steeds meer symptomen en kenmerken van een psychische ziekte ontwikkelen. Het is de moeder niet duidelijk over wat voor ziekte het gaat, of het te behandelen is, en hoe het verloop verwacht wordt te gaan. De zorginstellingen, psychiaters en maatschappelijk medewerkers houden alle informatie van haar weg. Het blijkt om schizofrenie te gaan, een verguisde diagnose, waar liever niet over wordt gesproken. Treffend, in detail en met veel gevoel beschrijft Sera Anstadt hoe het is om je geliefde kind te zien veranderen in een psychisch zeer ziek iemand, die constant in gevecht is met zichzelf en de wereld en hoe machteloos zij wordt van de verantwoordelijkheid die die ziekte op haar legt.

Ischa Meijer – Mijn lieve ouders

Na het boek I.M. van Connie Palmen, die het leven van Ischa beschrijft en ook beschrijft hoe hij telkens weer hun belevenissen vertaalt in zijn column De Dikke Man in het Parool, viel mijn oog ineens op dit dunne boekje. Een verzameling ‘Dikke Mannen’ over het overlijden van de ouders van Ischa. Zeer interessant om te lezen nu ik alle achtergrond informatie heb die Connie Palmen me in haar boek heeft aangereikt, maar ook zonder die informatie erg leuk om te lezen. Bijzondere ontmoetingen, maar ook hele mooie gewone ontmoetingen schrijft Ischa Meijer heel mooi op, simpel, maar treffend. Ik genoot erg van de manier waarop hij met taal speelt door nieuwe werkwoorden te verzinnen, die iemands houding of manier van praten weergeven en van de onderhuidse kritische houding ten opzichte van zijn gevoelens naar zijn ouders toe. Maar 100 pagina’s, maar zeker de moeite waard!

Khaled Hosseini – The kite runner

Tien jaar na de legendarische verschijning van dit boek ben ik toch eindelijk tot de laatste pagina gekomen. Met een glimlach op mijn lippen en een paar onderdrukte tranen in mijn ogen. Alle positieve recensies die ik heb gelezen zijn waar: het is een prachtig boek, een hartverscheurend boek, een boek dat je tot in alle lagen raakt, omdat het fictie is die waar had kunnen zijn, omdat je je zo identificeert met de hoofdpersoon. Maar behalve alleen maar prachtig en goed geschreven, geeft dit boek ook een mooi beeld van het Afghanistan van voor de oorlogen, van voor wij het kenden van TV. Van een cultuur die ons zo onbekend is. Je kunt merken dat de schrijver in die cultuur is opgegroeid, weet waarover hij schrijft. Een extra pluspunt dat het boek extra aan te raden maakt.

Carmen Bin Ladin – Het gesloten koninkrijk

Met de toenemende angst en aandacht voor terrorisme, het Midden Oosten en de Islam, is dit boek in toenemende mate interessant. Als Zwitserse getrouwd met een broer van Osama, verhuist Carmen Bin Ladin naar Saoedi-Arabië, waar een geheel andere cultuur heerst, waar vrouwen achter gesloten voordeuren leven en waarin familie het allerbelangrijkste is. In dit boek vertelt Carmen haar verhaal. Ze beschrijft de Arabische cultuur, het verloop van de politiek in Saoedi-Arabië en het leven als vrouw in zo’n enorm gesloten land en cultuur. Het boek wekt de aandacht omdat het om de schoonzus van Osama Bin Ladin gaat, maar is vooral interessant omdat het een beeld geeft van een ons zo onbekende cultuur en levenswijze.

Connie Palmen – I.M.

Dit is het tweede prachtige boek dat ik van deze schrijfster lees en in bepaalde opzichten lijkt het ook op het eerste wat ik las (Logboek van een onbarmhartig jaar), in de prachtige manier waarop ze haar leven met haar geliefde beschrijft. Het boek gaat over haar leven en liefde voor Ischa Meijer, vol prachtige beschrijvingen, filosofische gesprekken, grappige anekdotes en een mooi inkijkje in haar leven als schrijfster en hoe ze daar iedere dag mee bezig is. De initialen I.M. staan ook voor In Memoriam, omdat haar man op een dag onverwachts overleed aan een hartaanval. Een prachtig boek.

Henning Mankell – Tea-Bag

Op de overvolle jaarlijkse boekenmarkt in Dordrecht hield ik me vreselijk in om geen overbodige boeken aan te schaffen, maar voor dit boek werd ik zo nieuwsgierig dat ik hem heb gekocht. Het verhaal gaat om de Zweedse schrijver Jesper Humlin, die op een vreemde wijze betrokken raakt met drie illigale vluchtelingen. Jesper (die geld wil verdienen en beroemd wil zijn en in al zijn poriën bang is om zijn geld en reputatie te verlieze) heeft een leven dat schril in contrast staat met dat van de drie meisjes, die continu op moeten letten niet opgepakt te worden, die van leegstaand huis naar leegstaand huis verkassen, zakkenrollen en inbreken om te overleven en constant bang zijn voor iedereen en alles. Hun verhaal opent een nieuwe wereld voor Jesper, wiens leven erdoor verandert. Mijn nieuwsgierigheid heeft me weer een mooi geschreven boek opgeleverd, dat ik met plezier en interesse heb gelezen. Het verhaal zit knap in elkaar, het heeft veel onverwachte wendingen en interessante verhaallijnen die door elkaar lopen en aan het eind prachtig worden verweven.

Marianne Frederiksson – Anna, Hanna en Johanna

Een Zweedse schrijfster die in beeldende beschrijvingen het platteland van Zweden schetst, met uitgestrekte, stille meren, molens en boerderijen, rode houten huisjes en bossen. Midden in dat prachtige landschap volg je drie vrouwen: grootmoeder Hanna, moeder Johanna en (klein)dochter Anna. Hun levens vol verlangens, angsten, gedachten en opvattingen. Johanna wordt dement en herkent haar dochter Anna niet meer, die juist nu vragen krijgt over wie haar grootmoeder Hanna was. Op mooie subtiele wijze schetst de schrijfster de veranderende tijdsgeest, de generatiekloof en de ingewikkelde familiebanden die dit boek zo mooi en meeslepend maakt. Een boek om lekker in te verdwijnen, zeker een aanrader!

Jill Price & Bart Davis – Jill, de vrouw die niets kan vergeten

Met recht aangeraden in de colleges van psychologie, omdat het over een waanzinnig interessant onderwerp gaat: een vrouw met een superieur geheugen. Sinds haar veertiende kan Jill zich alles uit haar leven tot in het engste detail herinneren met een bizarre levendigheid. Dit is voor haar zowel een zegening (mooie herinneringen blijven haar altijd even sterk en precies bij), maar ook (en meer nog) een enorme vloek; haar geheugen gaat met haar aan de haal en overspoelt haar gedachten met willekeurige herinneringen, zelfs als ze het niet wil.
In dit boek vertelt Jill haar verhaal. Hoe haar geheugen haar gevormd heeft, hoe haar leven is gelopen en over haar opwindende reis met de wetenschap die probeert uit te vinden hoe haar geheugen werkt. Een prachtig levensverhaal, maar ook een waanzinnig interessant onderwerp!

Gie Bogaert – Luchtgezichten

Prachtige, bijna tastbare beschrijvingen maken dat ik dit boek heb verslonden. Het verhaal neemt je mee naar het leven van twee mensen, een man en een vrouw, die elkaar in hun tienerjaren hebben gekend, verliefd waren, maar het contact zijn verloren. Jaren later komen ze elkaar weer tegen, wanneer de vrouw – blind geworden- op zoek is naar iemand die haar voor kan lezen, nu ze het zelf niet meer kan. De man neemt die taak op zich en een bijzondere samenwerking ontstaat. Hoewel het verhaal mooi is, zijn het de beschrijvingen die het boek voor mij waardevol maken. Waarnemingen van geluiden, de regen, de wind, de lucht, die altijd bij ons maar nooit hetzelfde is. De ervaring van blind woorden in knappe beschrijvingen gevangen. Gie Bogaert is ‘De meester van de kleine speelruimte’. Dat staat op de achterkant van het boek, en het is zeker waar!

J.M Coetzee – De kinderjaren van Jezus

Gekregen voor mijn verjaardag. De omslag tekst zei me niet zo veel en na het lezen van dit boek snap ik waarom. Het is een bijzonder boek, het leest licht en fijn, het verhaal grijpt je en toch kon ik het verhaal niet grijpen. Het blijft mysterieus, en het open einde houdt je fantasie in zijn greep. Een man en een jongen komen met de boot naar Novilla, om een nieuw leven te beginnen. Hun geschiedenis, hun herinneren zijn van hen afgewist, ze hebben nieuwe namen en nieuwe geboortedata. De man heeft maar één doel, de moeder voor de jongen zoeken. Die vindt hij, en dan loopt anders alles dan je verwacht. Wat ik zei: mysterieus. En toch raad ik je aan het boek te lezen, om de mooie dialogen, om de lichte schrijfstijl, om de ontspanning, om de mooie filosofieën.

Bart de Koning – Alles onder controle

Toen ik dit boek zag liggen, moest ik meteen denken aan een reportage die ik ooit zag. Ik vond het een boeiend onderwerp maar wist er het fijne niet meer van. Bart de Koning schrijft in dit boek helder en duidelijk over de tendens van meer controle door overheidsinstanties en bedrijven, die ten koste gaan van onze privacy. Hij beschrijft wat men met de huidige technieken allemaal kan en doet en houdt ons een spiegel voor waarin te zien is dat de Nederlandse burger zonder morren privacy inlevert voor doelen die nooit gehaald worden. Voor iedereen die nadenkt over politiek, de rechtstaat, vrijheid en privacy is dit een heel interessant (en ook vlot geschreven!) boek.

Chris de Stoop – Ze zijn zo lief, meneer

Een vrij oud boek, voor het eerst uitgekomen in 1992, maar nog altijd actueel. Chris de Stoop doet in dit boek verslag van zijn undercover onderzoek naar vrouwenhandel en (gedwongen) prostitutie in o.a. Nederland en België. Hij sprak met talloze seksbaronnen, handlangers, corrupte ambtenaren, slachtoffers en ronselaars en geeft in dit boek een groot en gedetailleerd overzicht van de manier waarop vrouwenhandel in elkaar zit. Het is een zwaar onderwerp, in die zin misschien ook niet erg léuk om te lezen, maar wel erg interessant. Hoe langer ik doorlas, hoe minder ik begrijp van de menselijke drang naar seksueel contact en hoe minder ik begrijp van mensen in het algemeen, die elkaar zulke verschrikkelijke dingen kunnen aandoen.

Joeri Boom – Als een nacht met duizend sterren, oorlogsjournalistiek in Uruzgan

Zo vaak loop ik de boekwinkel in om te kijken of er nog leuke boeken zijn uitgekomen die ik wel zou willen lezen. Dit maal was er uitverkoop, alle boeken 50%. Lang heb ik staan twijfelen of ik dit boek zou kopen of niet. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, maar heb ik hem geleend bij de bibliotheek. Een week later heb ik hem uit. Errug interessant. In dit boek beschrijft Joeri Boom zijn ervaringen als journalist in Uruzgan. Hij beschrijft hoe hij met Defensie meereist en verblijft op Kamp Holland en andere Nederlandse bases. Als ‘embedded’ journalist heeft hij te maken met ingrepen van Defensie in zijn artikelen, en merkt hij hoe Defensie de berichtgeving naar het thuisfront volledig controleert: negatieve berichten worden verdraait, afgezwakt of zodanig getimed dat er geen ophef over ontstaat. Joeri Boom beschrijft in zijn boek vele voorbeelden van deze censuur. Ik vind het interessant om in één boek te kunnen lezen over oorlogsvoering (waar ik weinig van weet), over de journalistieke wereld (waar ik meer van wil weten) en over een maatschappelijk thema (dat belangrijk is om te weten). Bovendien is het vlot en fijn geschreven, waardoor het gemakkelijk wegleest. Echt een aanrader!

Felix Sperans en Esmeralda Good – GEK.NL ontdekt ZOT.BE

De ondertitel (‘Dialoog tussen twee psychiatrische patiënten’) maakte me nieuwsgierig, de prijs (een euro) overtuigde me. Een briefwisseling leest altijd leuk als de twee contactpersonen enigszins kunnen schrijven en als het dan ook nog eens gaat over het gebied waarin ik me probeer te verdiepen – de psychologie – dan is dat toch wel erg interessant. Twee mensen die schrijven over hoe het is om psychiatrisch ziek te zijn. De ene manisch-depressief en een vechter, de ander met een schizoaffectieve stoornis en een vluchter. Maar beiden dappere mensen die heel mooi kunnen beschrijven hoe leven met een psychische ziekte is in deze maatschappij. Hoe het zorgstelsel er mee om gaat, hoe hun familie er mee omgaat, hoe zij zelf er mee om gaan. Erg interessant!

Noëlle Châtelet – De dame in het blauw

Een rustige roman in drievoud: De dame in het blauw over het fijne van alle dagelijkse kleine dingen, De mevrouw in het Rood over verliefd worden op hoge leeftijd, en het Meisje in het Geel over de gedachtewereld van een klein meisje dat op vakantie verliefd wordt op een jongetje. Ik heb het boek in één dag uitgelezen en ik werd er blij van. De schrijfster maakt het hier en daar vrij langdradig maar over het algemeen vind ik het super hoe zij dingen zo treffend beschrijft, verliefdheid, de verwondering over kleine dingen, het gevoel wat je hebt als je al heerlijk in bed gaat liggen omdat je daar zin in hebt, niet omdat je moe bent, over de duizelingwekkende indrukwekkende natuur.
Een boek over het mooie van dit leven !

Ryszard Kapuściński – Reizen met Herodotos

Een boek dat ik met klem kreeg aangeraden. Hoewel ik zoiets nooit uit mezelf uit de kast zou pakken is het toch een fijn boek gebleken. Kapuscinski is een verslaggever die vanuit Polen over de hele wereld wordt uitgezonden om verslag te doen van dingen die er gebeuren. Onderwijl leest en vertelt hij over het boek van de oude Griekse historicus Herodotos, die eigenlijk de allereerste verslaggever ooit was. De beschrijvingen van volken lopen door elkaar van de beide schrijvers, de gebeurtenissen in de oude Griekse wereld lopen parallel aan de gebeurtenissen die Kapuscinski voor zijn werk moet beschrijven en tussendoor vertelt hij van de journalistieke kant. Het is fijn en vooral interessant geschreven. Daarom ben ik toch blij dat ik het – ondanks het zo andere genre – ben gaan lezen!

Virginia M. Axline – DIBS

Dibs is een jongen van vijf. Op school en thuis vertoont hij zulk raar gedrag dat docenten en ouders geen raad meer met hem weten. Hij reageert op niemand, praat met niemand, kijkt niemand aan. Kruipt op school onder tafels en in een hoekje, gaat krabben en bijten en op de grond liggen als iemand te dichtbij komt. Wat moet je met zo’n kind? Naar Speltherapie sturen. Dat is wat ze met Dibs doen. De ik-persoon van het boek is de Therapeute, Miss A genoemd door Dibs. Ieder hoofdstuk beschrijft een uur therapie: spelen in de speelkamer en observeren wat hij doet, zegt, uitbeeldt in zijn spel. Waanzinnig interessant hoe zo’n simpel concept (een kind laten spelen, laten merken dat je alles volgt wat hij doet maar er geen oordeel over velt, positief noch negatief) zo’n impact kan hebben. Dibs ontwikkelt zich op een fantastische manier door het boek heen. Ik vind het heel erg interessant om te zien hoe zo’n therapie in zijn werk gaat. De schrijfster vertelt niet alleen wat er gebeurt, maar ook waarom zij op de jongen reageert zoals ze reageert, wat haar observaties en conclusies zijn. Een regelrechte aanrader voor elke in psychologie geïnteresseerde lezer.

Renate Dorrestein – Een hart van steen

Ik plukte het zomaar uit de kast, dit kleine dwarsliggertje. Makkelijk mee te nemen en ik had zin om te lezen. Op dwarsliggertjes staat niet op de kaft de omslagtekst maar op de eerste pagina. Niet gelezen, gewoon begonnen aan het boek. En gelukkig maar, anders had ik hem waarschijnlijk weggelegd omdat het een spannend boek scheen te zijn. De spanning wordt inderdaad goed opgebouwd, langzaam, nieuwsgierig makend. Er is een drama voltrokken in de familie van Bemmel. Hoofdpersoon Ellen is als enige van het gezin nog in leven. Wat er gebeurd is wordt langzaam duidelijk, wat de gevolgen zijn ook, hoe zij er mee omgaat ook. Ik vind het boek vooral mooi om hoe het is geschreven, hoe de hoofdpersoon de omgeving beschrijft en haar gedachten en gevoelens, door elkaar heen, zo natuurlijk als dat het in het echte leven ook gaat. Het is een verdrietig boek, een interessant boek (over de psyche van de mens), een irritant boek (soms). Maar ik ben blij dat ik het gelezen heb. Het voegt iets toe aan mijn lijst boeken.

Erik Nieuwenhuis – Een gat in de lucht

Een boek met veel hoofdpersonen. Afwisselend tussen de verschillende perspectieven krijg je een kijkje in verschillende mensnelevens, die aan het einde op ongekunstelde wijze bijeenkomen. Het is een boek wat fijn leest, ondanks dat het niet een duidelijke verhaallijn of boodschap heeft. De schrijver heeft een fijne – heel gewone- schrijfstijl, bijna zoals mensen denken en praten. Het is een boek wat heel fijn wegleest.

Joris Luijendijk – Een goede man slaat soms zijn vrouw

Heel interessant om te lezen over jongeren en jongvolwassenen in een heel andere cultuur. Normen, Waarden en Verwachtingen van het leven verschillen per gebied, per cultuur. Joris Luijendijk schrijft over zijn studentenjaar in Cairo en over de contacten die hij daar heeft met verschillende mensen. Hij praat met hen over geloof, seks, het westen, de maatschappij. Het zet je aan om na te denken over de wereld waarin je leeft en over wat er nou echt belangrijk is. Is het niet allemaal cultureel bepaald? (Ook interessant om te lezen hoe vooroordelen over andere culturen werken.)

John Bayley – Elegie voor Iris

Een boek wat me erg raakte. Het is prachtig geschreven, een boek vol herinneringen aan een mooi leven samen. John Bayley heeft het geschreven naar aanleiding van de ziekte van Alzheimer die zijn vrouw Iris Murdoch trof. Heerlijk hoe hij tussen de mooie verhalen en herinneringen door associaties verweeft naar literatuur, kunst en muziek die hen raakte en hoe hij een inkijkje geeft in een huwelijk tussen deze twee bijzondere mensen.

Lori Lansens – The girls

Mijn eerste Engelstalige boek sinds tijden. Een zogenaamde autobiografie, geschreven vanuit het oogpunt van één van de zusjes Darlen. De meisjes zijn een tweeling die met hun hoofd aan elkaar gegroeid zijn geboren en dus hun hele leven samen zullen zijn. Ze delen een belangrijke ader in hun hoofd waardoor ze nooit gescheiden zullen worden. Ik vind het een prachtig boek. De Engelse taal is geen enkel struikelblok, het is mooi geschreven met fijne beschrijvingen en prachtige verhalen en anekdotes. Interessant om een denkbeeldig kijkje te nemen in het leven van een conjoined twin. Hoe het is om altijd je zus bij je te hebben, om nooit eens alleen te zijn. Hartverwarmend, zeker een aanrader!

Andere boeken die ik las (zonder recensie)

Paul Biegel – De rode prinses
Georg Büchner – Lenz
Dr. Sue Johnson – Houd me vast
Berthold Gunster – (Ja maar…) huh?!
Tom Lanoye – Heldere Hemel
Ruth Picardie – Ik zal het leven missen
Connie Palmen – De erfenis
Paulien Cornelisse – En dan nog iets
Lama Surya Das – De grote vragen
Paulo Coelho – De pelchrimstocht naar Santiago
Marc J. de Vries – God vinden
Stine Jensen & Rob Wijnberg – Dus ik ben
Paul Biegel – Het sleutelkruid
Isabel Allende – Het negende schrift van Maya
Paulo Coelho – De alchemist
Paulo Coelho – Aleph
Twan Huys – Over geluk
Tila Pronk – Hartstocht
Stella Braam – Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader
Klaas Hendrikse – Geloven in een God die niet bestaat
Boele Ytsma – Van de kaart
Connie Palmen – Logboek van een onbarmhartig jaar
Paulien Cornelisse – Taal is zegmaar echt mijn ding
Marijke Vrijsen – Ga ik dood als ik twaalf ben?
Roald Dahl – Boy
Vonne van der Meer – Zondagavond
Vonne van der Meer – Ik verbind u door
Vonne van der Meer – Laatste seizoen
Vonne van der Meer – Avondboot
Vonne van der Meer – Eilandgasten
Milou van der Horst – Zwaartekracht
Milou van der Horst – Mijn allerliefste vijand
Anton Quintana – De bavianenkoning
Tara Heavey – De Ierse tuin
Joanne Harris – Bramenwijn
Joanne Harris – Chocolat
James Levine – Het blauwe schriftje