Spring naar inhoud

Pokebowl

Mijn rubriek ‘Wat eet je dan wel?’ is gebaseerd op de vele vragen en misverstanden die ik ben tegengekomen (en nog tegenkom) sinds ik ben overgeschakeld naar een plantaardig dieet. Waar vegetarische gerechten, snacks en taarten nog wel gangbaar zijn, vinden veel mensen het toch lastig te bedenken wat er voor opties overblijven wanneer je ook geen melk, kaas, yoghurt en eieren eet. Daarom neem ik je in deze rubriek mee op reis in het leven van een vegan. Gerechten, zoetigheden, snacks en inspiratie voor als je in paniek denkt “Help, Marijke komt eten!!” of gewoon geïnteresseerd bent in plantaardige recepten.

Ik ben dol op sushi. Hoewel ik me nog goed kan herinneren hoe vreemd ik het vond de eerste keer dat ik het at, ben ik nu dol op de frisheid van sushi. Maar ook: pokebowl. Eigenlijk ben ik nog meer dan van de pokebowl dan van de sushi. Het is namelijk veel makkelijker gemaakt, je kunt de verhouding tussen groenten en rijst naar believen schuiven en nog meer smaken combineren dan in een rolletje past. En ook sinds we vegan eten, staat dit nog steeds erg hoog bovenaan mijn lijstje favoriete gerechten!

Pokebowl (voor 2-3 personen)

Neem de ingrediënten die ik hieronder geef als een voorbeeld van hoe het zou kunnen. Als je de rijst tenminste zo bereid, kun je verder spelen met alle ingrediënten die jij lekker vindt. Het is in dat opzicht ook een ideaal gerecht om restjes groenten in te verwerken!

Ingrediënten
  • 250 gram sushirijst
  • 6 el rijstazijn
  • 4 tl suiker
  • 2 tl zout
  • 200 gram tempeh
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
  • 1 cm verse gember, geschild en heel fijn gesneden of geraspt
  • 2 laurierbladen
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl sambal
  • 1 mango, in kleine blokjes
  • Halve komkommer, in kleine blokjes
  • 1 grote winterwortel, geschild en grof geraspt.
  • 120 gram diepvries sojaboontjes
  • 2 avocado’s, in blokjes
  • Vegan mayonaise
  • Sesamzaadjes
  • Ook heel lekker erbij: zeewiersalade en een handje verse spinazie.
Bereiding

Voor de rijst:

  1. Spoel de sushirijst in een zeef met koud water tot het water wat eraf komt niet meer troebel is
  2. Doe de sushirijst in een pan en vul aan met koud water tot een handdikte boven de rijst.
  3. Breng aan de kook en kook met deksel op hoog vuur 2 minuten. Zet het vuur iets lager en kook op middelhoog vuur nog 5 minuten. Zet dan het vuur laag en kook op laag vuur nog 8 minuten. Haal het deksel niet van de pan tijdens dit proces.
  4. Verwarm ondertussen in een pannetje op laag de rijstazijn met de suiker en het zout tot het zout en de suiker zijn opgelost. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
  5. Haal de rijst als het klaar is van het vuur, verwijder het deksel en dek de pan af met een schone theedoek. Laat de rijst 15 minuten afstomen.
  6. Roer de rijstazijn door de rijst en laat even staan.

Voor de tempeh:

  1. Verwarm de olijfolie in een wokpan en voeg de knoflook, gember en laurierbladen toe. Bak 3-5 minuten totdat het lekker gaat ruiken.
  2. Voeg de sambal en ketjap toe en breng de marinade aan de kook. Zet zodra de saus wat ingedikt is het vuur uit en schenk de marinade over de blokjes tempeh. Roer goed door elkaar en laat even staan marineren.
  3. Verhit wat olie in een koekenpan. Voeg de tempeh toe en bak enkele minuten op hoog vuur tot de randjes knapperig en bruin zijn. Zet het vuur dan wat lager en bak nog een paar minuten door.

Voor de pokebowl:

  1. Schep de sushirijst in een bergje in het midden van een diep bord.
  2. Schep de tempeh en alle groenten in kleine bergjes om de rijst heen.
  3. Spuit wat mayonaise in slierten over de groenten en rijst.
  4. Bestrooi met sesamzaadjes en serveer.

Omnomnomnom… eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over mij

Ik ben Marijke en op deze blog vind je al mijn creatieve uitingen. Ik raak gepassioneerd van de kleine elementen van schoonheid en humor die in elke dag te vinden zijn. Mijn verwondering over de wereld uit ik in verschillende creatieve projecten. Ik schrijf, redigeer, zing en maak muziek, fotografeer, illustreer en maak enveloppen en met de hand ingebonden boeken.

Lees meer over mij!

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 43 andere abonnees

Lees meer van mij