Spring naar inhoud

What goes up, must come down

Je hebt twee soorten mensen: mensen die zichzelf constant voort zwepen en mensen die dat niet doen. Het tweede soort gaat over het algemeen iets lichtvoetiger door het leven en kan wat makkelijker ontspannen dan het eerste soort. En helaas behoor ik tot het eerste soort. Ik kan ongelofelijk streng voor mezelf zijn en ik kan van nature meer met ‘regelen, aanstaan, dingen doen, de boel onder controle houden’ dan met ‘loslaten, ontspannen, het op zijn beloop laten’.

Yoga helpt mij al een aantal jaar om de zachtheid wat meer op te zoeken. Streng zijn voor mezelf gaat hand in hand met in mijn hoofd zitten. En als ik in mijn hoofd zit, ben ik mijn lijf kwijt. Die zit er gewoon nog hoor, die gaat nergens heen, alleen ik voel haar niet of nauwelijks. En dus voel ik op zo’n moment ook niet waar mijn grens ligt, waar ik behoefte aan heb, wat ik nodig heb en wat ik ten diepste wil. En what goes up, must come down. Alle spanning die ik opbouw, moet ook weer afvloeien. En alle energie die ik besteed, moet ik ook weer opladen. Ontspanning is heel belangrijk, al vind ik dat nóg zo moeilijk. Gelukkig helpt yoga me om af te zakken, van mijn hoofd naar mijn lichaam. Door mijn lichaam beter te begrijpen, leer ik steeds meer herkennen wat ze tegen me zegt. Welke signalen ze uitzendt waar ik gebruik van kan maken en op kan reageren. Yoga is mijn eerste stap naar zachtheid.

Maar yoga zelf kan ook een manier worden om mezelf voort te zwepen. Dan moet ik ontspannen, moet ik een pittige les volgen om eens even lekker met mijn lijf bezig te zijn, moet, moet moet… Wat ik vroeger nooit wist, is dat er binnen yoga hele uiteenlopende vormen bestaan die van elkaar verschillen in de mate van kracht, conditie en inspanning die ze vragen en de focus die ze leggen. Het is pas sinds ik bij Yogasite werk (nu een paar maanden) dat ik achter het bestaan van Restorative Yoga kwam. Een yogavorm die maar op één ding gericht is: compleet ontspannen. Je doet er dan ook vrij weinig en het is allemaal heel comfortabel en lief voor jezelf. Nét waar ik zo’n moeite mee kan hebben. Interessant voor mij dus, om eens wat vaker een lesje Restorative Yoga mee te pakken. Of in ieder geval om de balans te zoeken tussen fysiek inspannende lessen en rustigere lessen en het vinden van waar mijn behoeften en grenzen liggen.

Heb jij – net als ik – ook nog nooit van Restorative Yoga gehoord en ben je benieuwd wat het nu inhoudt, hoe het in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn? Daarover schreef ik een informatieve blog voor Yogasite. Lees ‘m hier!

Regelmatig schrijf ik voor mijn werk bij yogastudio en -opleidingscentrum Yogasite interessante artikelen en nieuwsbrieven. Die deel ik ook graag met mijn eigen publiek, want ik ben er best wel een beetje trots op!

Foto: Tamilles Esposito via Pexels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over mij

Ik ben Marijke en op deze blog vind je al mijn creatieve uitingen. Ik raak gepassioneerd van de kleine elementen van schoonheid en humor die in elke dag te vinden zijn. Mijn verwondering over de wereld uit ik in verschillende creatieve projecten. Ik schrijf, redigeer, zing en maak muziek, fotografeer, illustreer en maak enveloppen en met de hand ingebonden boeken.

Lees meer over mij!

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 43 andere abonnees

Lees meer van mij