Mijn rubriek ‘Wat eet je dan wel?’ is gebaseerd op de vele vragen en misverstanden die ik ben tegengekomen (en nog tegenkom) sinds ik ben overgeschakeld naar een plantaardig dieet. Waar vegetarische gerechten, snacks en taarten nog wel gangbaar zijn, vinden veel mensen het toch lastig te bedenken wat er voor opties overblijven wanneer je ook geen melk, kaas, yoghurt en eieren eet. Daarom neem ik je in deze rubriek mee op reis in het leven van een vegan. Gerechten, zoetigheden, snacks en inspiratie voor als je in paniek denkt “Help, Marijke komt eten!!” of gewoon geïnteresseerd bent in plantaardige recepten.
Een kilo fruit en groenten per dag
Ik begreep eens van diëtiste Lobke Faasen dat de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten en twee tot drie stuks fruit per dag eigenlijk een absoluut minimum is. Te weinig groenten en fruit staat volgens de wereldgezondheidsorganisatie zelfs in de top 10 van risicofactoren van sterfte. Daar kun je dus heel makkelijk zelf wat aan doen, en Lobke raadt aan om te proberen om iedere dag een kilo fruit en groenten binnen te krijgen. Hoe doe je dat? De twee toverwoorden zijn: smoothies en salades.
Ik ontbijt (bijna) iedere dag met een smoothie. Superlekker, in een handomdraai gemaakt en ontzettend voedzaam (ik kan er meestal de hele ochtend op teren). Doorgaans maak ik een grote kan vol, anderhalve liter ongeveer. Daar kan Sander dan – naast de rest van zijn ontbijt – ook nog een glas van meedrinken en wat er over is, gaat mee in een beker als tussendoortje voor einde van de ochtend of als (deel van de) lunch.
Romige ontbijtsmoothie (voor 1,5-1,8 liter)
Ingrediënten
- 2 bananen, in stukken
- 1 rijpe peer, ontdaan van klokhuis en in stukken
- 1 appel, ontdaan van klokhuis en in stukken
- 1 kiwi, ontdaan van harde kern en in stukken (als je een goede blender hebt kun je hem met schil en al eten!)
- Twee flinke handen vers bladgroen (bijvoorbeeld andijvie, boerenkool, spinazie) of 6-12 blokjes diepvriesspinazie
- 6-7 diepvries aardbeien (als je een goede blender hebt, kun je ze er bevroren bijdoen, anders de avond van te voren vast ontdooien)
- 1 – 2 eetlepels pindakaas
- 1 – 2 eetlepels lijnzaad (als je een goede blender hebt, breekt die het lijnzaad tijdens het blenden, anders moet je het eerst zelf even breken in een vijzel of koffiemolentje)
- Sap van 2-3 sinaasappels
- 100 ml plantaardige melk
Ik kies van onze goedgevulde fruitschaal meestal twee tot drie stuks fruit wat rijp is op dat moment. Dat verschilt per moment in het seizoen. In de zomer voeg ik vaker rood fruit toe of zoete vruchten zoals perzik en nectarine. In de winter is het vaak wat soberder met vooral appels en peren, maar dan biedt diepvriesfruit een fijn alternatief!
Bereiding
- Gooi de stukken fruit onderin de blender.
- Schep de pindakaas erbij en voeg het lijnzaad toe.
- Voeg (vers) bladgroen toe
- Voeg eventueel diepvriesfruit toe.
- Schenk er sinaasappelsap bij en vul aan met melk tot een derde tot de helft van het fruit en groente onder staat.
- Blenden maarrrr.
Je kunt dit heel goed de avond van te voren al klaar zetten. Ideaal vind ik dat: zo hoef ik ’s ochtends niet na te denken en scheelt het me tijd en energie.
