Mijn nieuwe rubriek ‘Wat eet je dan wel?’ is gebaseerd op de vele vragen en misverstanden die ik ben tegengekomen (en nog tegenkom) sinds ik ben overgeschakeld naar een plantaardig dieet. Waar vegetarische gerechten, snacks en taarten nog wel gangbaar zijn, vinden veel mensen het toch lastig te bedenken wat er voor opties overblijven wanneer je ook geen melk, kaas, yoghurt en eieren eet. Daarom neem ik je in deze rubriek mee op reis in het leven van een vegan. Gerechten, zoetigheden, snacks en inspiratie voor als je in paniek denkt “Help, Marijke komt eten!!” of gewoon geïnteresseerd bent in plantaardige recepten.
Salade is altijd goed
Ik ben dol op salade. Een tijd lang heb ik bijna iedere dag een salade gegeten voor lunch. Heerlijk goed gevuld, met alles erop en eraan: ik kies altijd een groene bladgroente, iets knapperigs, iets zachts, iets zoets en iets fris. Zo zit alles erin en vormt het samen een perfect gebalanceerd geheel. Welke ingrediënten ik precies kies, hangt af van wat ik in huis heb.
Het recept hieronder is gebaseerd op wat ik deze keer in huis had. Bij de ingrediëntenlijst heb ik tussen haakjes alternatieve opties neergezet, zodat jij kunt kiezen wat jij lekker vindt of in je (koel)kast hebt liggen. Deze salade is top als bijgerecht of als lunchsalade. Wil je er een volwaardige maaltijd van maken? Voeg dan wat pasta toe (bijvoorbeeld vlinderpasta of penne).
Rijkgevulde salade (bijgerecht voor 2 personen)
Ingrediënten
Voor de salade:
- 150 gram Andijvie (Voorgesneden ui zak, of een andere bladgroente zoals spinazie, rucola of andere slasoorten)
- 1 appel, in kleine blokjes (mango, peer of kiwi werkt ook heel goed)
- 1/2 komkommer, in kleine blokjes
- 1 avocado, in kleine blokjes
- 75 gram witte vegan kaas, in kleine blokjes
- Twee flinke handen walnoten (of kies voor pecannoten, zonnebloem- of pompoenpitten)
Voor de dressing (bij benadering want ik doe het op gevoel):
- 2 volle eetlepels plantaardige ongezoete yoghurt
- 2 volle theelepels plantaardige mayonaise
- 2 volle theelepels mosterd
- 2 volle theelepels ahornsiroop
- 1 eetlepel appelazijn
Bereidingswijze
- Kook indien gewenst de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking;
- Doe de pasta in twee diepe borden;
- Verdeel hierover de andijvie;
- Verdeel hierover de blokjes appel, komkommer, avocado en kaas;
- Breek de walnoten in stukjes en verdeel ze over de borden;
- Meng in een kommetje de ingrediënten voor de dressing en roer goed door elkaar. Voeg water toe om te verdunnen, tot je de gewenste consistentie bereikt. Sprenkel de dressing over de salade.
