Spring naar inhoud

100 dagen update: Day Zero Project

Jeetje wat gaat de tijd toch snel. Het is alweer (iets meer dan) 100 dagen geleden dat ik de laatste dingen verzon voor op mijn lijst met 1001 dingen. Het enthousiasme wat ik toen voelde om aan dit project te beginnen, is iets rustiger geworden maar nog steeds aanwezig. Regelmatig lees ik door mijn lijst en kies ik er iets van om te gaan doen/kijken/luisteren/leren. Ik ben al aan talloze dingen begonnen en heb er ook al heel wat afgestreept. Tijd voor een update.

Persoonlijke en spirituele ontwikkeling

De eerste categorie met doelen is mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Het grootste gedeelte van deze doelen zijn vrij groot en dus niet zo snel afgerond of behaald. Toch kon ik er in deze eerste 100 dagen al één afstrepen.

Zo bleek er als onderdeel van mijn yoga docentenopleiding een gastworkshop ayurveda te worden gegeven. Ter voorbereiding luisterde ik meerdere afleveringen van de Ayurveda Podcast (aanrader!) en las ik een document met basisinformatie door. Dat was super interessant, maar daarmee gebeurde wel weer wat er ook altijd op de universiteit gebeurde: de uiteindelijke workshop viel me eigenlijk nogal tegen omdat er maar een klein stukje werd uitgelegd van wat er in het document beschreven was. Daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar deze gezondheidsleer nog steeds niet gestild. Ach nouja, nog genoeg podcastafleveringen om te luisteren en boeken om erover te lezen. Maar het lijkt me wel tof om alsnog een uitgebreidere workshop of cursus over dit onderwerp te volgen ter verdere verdieping.

Ook maakte ik een voorzichtig begin met het beantwoorden van Angel en Marc’s 50 vragen die je geest bevrijden. Ik kwam er al snel achter dat het het beste werkt als ik daar gewoon echt voor ga zitten, met pen op papier en meer vragen in één keer. Af en toe een vraag werkt niet goed, dit vraagt volle aandacht. Daarom heb ik de vragen uitgeprint en wil ik er eens goed de tijd voor nemen.

Creativiteit

Creativiteit is iets wat mij in vlagen gaat. Ik moet er ruimte voor in mijn hoofd hebben en tijd voor maken. Maar in deze eerste 100 dagen van dit project is er al best veel ruimte geweest voor creativiteit. Mijn doel met de dingen in deze categorie was ook vooral: uitproberen en spelen. Zo leerde ik een nieuw liedje op de ukelele en vier nieuwe liedjes op gitaar en stelde ik een nieuwe capsule wardrobe samen (een minimalistische garderobe van kledingstukken die allemaal bij elkaar passen).

Iets wat ik echt voor het eerst deed was kleuren op nummer.   

  • Pluspunt: je hoeft niet na te denken over de kleuren waardoor je hoofd uit kan en het heel ontspannend is.
  • Pluspunt: de vakjes zijn heel klein waardoor je tot halverwege de kleurplaat geen idee hebt wat het wordt.
  • Minpunt: Je hebt veel licht en goed gefocuste ogen nodig om de nummers in de iniminivakjes te lezen. Daardoor doe ik het alsnog niet, want ‘s avonds is ons licht te zwak en mijn ogen te moe.

Iets anders wat ik nooit eerder deed was: een mood- en intentionboard maken. Tijdens het yogaweekend werd ik uitgedaagd om hiermee aan de slag te gaan en dat vond ik maar gek. Rationeel gezien voelt het namelijk echt als onzin om maar ‘gewoon’ plaatjes uit tijdschriften te gaan knippen of scheuren en er vanuit te gaan dat daar iets van ‘waarheid’ in zit. Toch probeerde ik dat uit mijn hoofd te zetten en op gevoel te werken. Ik knipte plaatjes uit die me aanspraken, die ik niet kon wegleggen omdat ik er maar naar bleef keken. Op dezelfde intuïtieve manier plakte ik de plaatjes op in een vorm/compositie die goed/kloppend voelde. En wat bleek: het eindresultaat raakte me écht. Genoeg reden om het thuis nog een keer te proberen. Ook deze keer vond ik het weer heel fijn om te doen!

En dat was nog niet alles aan creativiteit in deze 100 dagen. Ik volgde ook nog een creatieve workshop: keramiek! Die stond echt al heel lang op mijn lijstje. Ter gelegenheid van mijn 30e verjaardag besloot ik hem te boeken samen met drie vriendinnen en Sander, als verjaardagsfeestje. Dat was een enorm succes.

Huis en tuin

In deze categorie staan van die praktische, niet al te inspirerende dingen die me wel heel blij maken als ze worden geregeld. Zo liet ik twee wensen in vervulling gaan: we vervingen onze houten eetkamerstoelen voor iets comfortabeler stoelen die ik op Marktplaats vond én we schaften eindelijk een alternatief aan voor de gigantische donkere buffetkast in onze woonkamer. Superfijn, want de woonkamer oogt nu een stuk ruimer en rustiger en voelt nu eindelijk als ‘af’.

Sociaal

Omdat verbondenheid met de mensen om me heen heel belangrijk voor me is, is de lijst met doelen onder deze categorie misschien wel het langst: allemaal leuke ideeën om mijn contacten aan te halen met familie, vrienden en buren. Dingen die ik daarvan afstreepte:

  • Een “Thanksgiving Christmas Dinner Party” vieren met vier vrienden, als tegenhanger voor de soms toch wat verplicht voelende kerstdiners. Een ontspannen, leuke avond die zeker om herhaling vraagt.  
  • Twee keer uit eten met een vriend(in) (ook voor herhaling vatbaar!).  
  • Karaoke zingen met een vriendin: zó leuk om samen te doen! De lange oudejaarsavond werd een stuk minder lang door en we hadden enorm veel lol, ook met het toffe en hilarische YouTube kanaal ‘Clark on Stage’.

Deze winterperiode investeerden we veel in nieuwe contacten in ons dorp. Regelmatig spraken we af met onze superlieve buurvrouwen voor taart, thee of avondeten. Ook sloten we vriendschap met een leuke gast die verder op in het dorp een huis aan het verbouwen is. Met hem afspreken staat garant voor interessante, diepgaande gesprekken en tijd die enorm snel gaat. Ook met onze overburen staat een koffiedate gepland. Leuk om zo ook dicht bij huis weer wat meer contacten te hebben!

Tot slot probeerde ik iets uit wat ook al heel lang op mijn lijstje stond: Postcrossing. Via dit online platform stuur en ontvang je ansichtkaarten naar en van mensen van over de hele wereld. Dat is echt onwijs leuk. Tof om de spanning te voelen welk adres er verschijnt wanneer je op ‘request address’ klikt. Ik heb zeker weer een nieuwe hobby gevonden! Wat leuke feitjes:

  • Eerste verzonden kaartje: 7563 km naar Wyoming (VS).
  • Eerste ontvangen kaartje: 9,309 km uit Japan.
  • Leukste aan Postcrossing: het verrassingseffect. Waar je kaartje heen mag, hoe lang het duurt voor-ie aankomt, wat iemand leuk vind om over te lezen en dus wat je gaat schrijven, wanneer je een kaart op de mat vindt, waar-ie vandaan komt en en wat er op staat.

Vrije tijd

Ik kan zo blijven hangen in de to-do-stand, dat dit deel van mijn 1001-lijst me enorm helpt om dingen te doen die me voeden: lezen, podcast luisteren, inspirerende video’s kijken. Dat deed ik volop! Ik begon aan de Harry Potter serie maar besloot dat het toch te spannend is voor mijn extreem gevoelige geest. Ik las wel vijf andere inspirerende boeken uit en begon er in nog een aantal die ik eerder weglegde of waar ik nog in bezig ben. Ik keek een heel aantal inspirerende TED-talks, die me tot nadenken stemden en motiveerden om te doen wat voor mij belangrijk is. Ook las ik een aantal fijne boeken en keek ik sinds lange tijd weer ‘s een paar hele toffe films (de musicalversie van Mathilda, de Disneyfilm Coco en de hiphopmusical Hamilton; 3 dikke tips voor muziekliefhebbers!).  

Vakantie en uitjes

Ik vind het heerlijk om thuis te zijn in ons fijne dorp, maar erop uit gaan is net zo belangrijk en fijn. Inspiratie opdoen, herinneringen maken. We bezochten het meer dan fantastische afscheidsconcert van Dordtse partyfolkband Scotch (beste concert sinds tijden, écht een feestje!) en planden alvast een aantal concerten voor komende tijd (Birdy, de musical Les Misérables en HAEVN!).

Het plan om alle provincies van Nederland te bezoeken ging ook rap: Sander en ik bezochten een oudejaarsritueel in Amsterdam en knoopten er een nachtje aan vast en een bezoekje aan het museum. Een ander nachtje weg bracht ons in Bergen op Zoom, wat echt een superleuk stadje blijkt te zijn! Om de nieuwe dressoirkast voor in de woonkamer op te halen reden we naar een dorp in de buurt van Deventer. Om de rit nog een beetje de moeite waard te maken, bezochten we Deventer voor een stadwandeling en een lekkere lunch. Wat een geweldige stad, ik zou er zo gaan wonen! Tot slot bezocht ik met mijn beste vriend Delft. Hoppa, vier provincies afgevinkt!

Ook gunde ik mezelf een midweekje alleen weg. Of nouja, quasi-alleen deze keer, want ik verbleef in hetzelfde vakantiehuis als waar Sander en zijn beste vriend zaten tijdens hun wintersportvakantie. Het overgrote deel van de week was ik alleen: de mannen waren de hele dag op de piste of bier aan het drinken. ‘s Avonds keken zij in de woonkamer serie en trok ik me terug in mijn slaapkamertje. Ik dook de hele week in mijn yoga-opleiding en maakte lange wandelingen van de top van de berg terug naar het dorp. Een heerlijke week!

Koken

Koken voelt voor mij ook als een onderdeel van mijn creativiteit. Bakken vind ik ook leuk maar dat doe ik veel minder vaak. Vandaar mijn doel om iedere maand een recept uit het vegan bakboek ‘Taart ende Koeck’ te proberen. Dat resulteerde in twee superlekkere taarten voor Sanders verjaardag, een heerlijk baksels voor die van mij én een heerlijk kaneelsuikerbrood op een willekeurige dag in maart (gewoon omdat het kan). Zo leuk om te merken hoeveel je zelf kunt maken als je maar een goed recept volgt! Heel bevredigend.

Ook ging ik rustig maar gestaag verder met het uitproberen van alle recepten uit het kookboek ‘De Groene Bakplaat’. Bizar hoeveel lekkere, pure én makkelijke recepten daarin staan (beste aankoop sinds tijden)! Helaas viel mijn langverwachte wens om een sushicake te maken nogal tegen. Hoewel het resultaat er prachtig uitzag, was het maken ervan heel onhandig en niet leuk en vond ik de smaak en textuur niet goed gebalanceerd. Geef mij maar sushi of pokébowl.

Gezondheid

Na talloze pogingen in de afgelopen jaren, lukte het me eindelijk om de hele 30 day Yoga Journey van Yoga With Adriene te voltooien. Ik begon in november en deed er zestig dagen over in plaats van dertig. Ik ging steeds meer uitkijken naar mijn momenten op de mat en in januari besloot ik de nieuwe journey er meteen achteraan te volgen, waarbij ik echt vrijwel geen dag meer oversloeg. Het effect van iedere dag yoga was heel fijn: het hielp me te voelen hoe sterk mijn lichaam is en te ervaren dat ik op mezelf en mijn lichaam kan vertrouwen, dat ik alles in me heb om te gronden, me thuis te voelen in mezelf en de kracht te vinden om te doen wat ik belangrijk vind met aandacht en bewustzijn. Heeeeel fijn! Ik ben echt gemotiveerd om iedere dag yoga te blijven doen.

Ik ervoer het positieve effect van een week lang iedere dag genoeg drinken, waardoor ik er ook daarna op ben blijven letten. Dat blijft lastig (ik vergeet het gewoon vaak) maar het is het waard: ik voel me helderder en heb minder hoofdpijn. De truc blijft: overal water of thee in zicht zetten, zodat je er zonder nadenken naar grijpt.

Tot slot ging ik braaf iedere maand een dag volledig offline: daarvoor moet ik altijd even een drempel over maar dan ontstaat er zo’n weldadige rust en ben ik zó in het moment. Ik bedenk me altijd om het vaker te doen, maar dat blijkt lastig.

6 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij