Spring naar inhoud

Grote praatjes: inspirerende TED talks

Op internet en in kranten en tijdschriften: er is zo veel moois te vinden in deze wereld! Regelmatig kom ik een inspirerend filmpje, goed artikel of iets anders moois tegen wat ik wel zou willen delen. Daarom roep ik deze nieuwe blogcategorie in het leven: Inspiratie Sprokkelen. Hierin lees je over de inspiratie die ik de afgelopen periode bij elkaar heb gesprokkeld en die ik graag met je zou willen delen.

TED Talks

De afgelopen tijd keek ik – in het kader van mijn Day Zero Project – regelmatig een aantal TED talks. Ik koos over het algemeen voor praatjes van een minuut of twintig, zodat de praatjes echt een beetje de diepte in konden gaan. Ik deel graag de video’s die me inspireerden!

Mel Robins | How to stop screwing yourself over

Deze kwam echt even binnen. Ondanks de enorm Amerikaanse manier van praten en de drukte van deze vrouw bleef ik toch kijken omdat haar boodschap me raakte. Want we willen allemaal van alles doen en bereiken maar we houden onszelf tegen en blijven hangen in ons bekende, comfortabele cirkeltje. We doen onszelf en de wereld tekort door alle goeie ideeën die in ons opkomen te laten sterven voor ze zijn uitgevoerd. We staan teveel op de rem en in deze talk geeft ze allerlei tips en handvatten om dat te doorbreken.

Josh Kaufman | The first 20 hours – how to learn anything

Ik ben leergierig en heb een brede interesse, dus deze titel trok me meteen aan. Josh maakt in zijn talk korte metten met de uitspraak dat je ‘10.000 vlieguren’ nodig hebt om iets te leren. Hij laat zien waar deze bewering vandaan komt en zet er zijn eigen bewering tegenover: als je iets tot op een redelijk goed niveau wilt kunnen (gewoon omdat je het leuk vindt om iets nieuws te leren), dan moet je 20 uur hands on oefenen. Twintig uur! Wat een hoopvolle boodschap. Hij geeft ook nog handvatten hoe je het beste eruit kunt halen.

Elizabeth Gilbert | Your Elusive creative genius

Als creative ben ik iedere dag bezig met dingen maken en bedenken. Regelmatig kom ik daarin mijn perfectionisme en dus onderliggend angst tegen. Angst om het niet goed genoeg te doen. Angst om te worden afgewezen, uitgelachen of simpelweg niet te worden opgemerkt. Dat is enorm verlammend en kan echt maken dat ik het plezier verlies in mijn creativiteit of ermee stop. Zonde. Elizabeth Gilbert herkent dat en zocht naar een manier om gezonder met creativiteit om te gaan. In deze TED talk komt ze met een alternatieve blik op creativiteit die ze uit de oudheid ontleent: daarin is creativiteit niet iets wat uit jou als persoon komt, maar wat tót je komt vanuit een bron buiten jou. Daarmee wordt creativiteit een samenwerking, een gesprek en veel minder een prestatie. Hoe dat werkt en waarom dat beschermt tegen zowel narcisme als faalangst, legt Elizabeth uit met allerlei hele leuke anekdotes. 

Andere inspirerende talk die ik keek:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij