Spring naar inhoud

Een nieuw project

Ik ben een lijstjesmeisje. Checklists, to do-lijsten, gedaan-lijsten (heel bevredigend naast die to-dolijsten die nooit voltooid raken omdat er altijd weer nieuwe items bijkomen) maar ook inpaklijsten en allerhande overzichtjes: ik houd van lijstjes en overzicht. Hoewel ik mijn lijstjestic ook regelmatig probeer los te laten en doorlopend oefen om er niet in door te schieten, krijg ik er ook energie van om overzicht te creëren: een lijstje met alle dingen die ik kan doen als ik me verveel. Een lijstje met dingen die ik ooit nog wil uitproberen, leren of ervaren. Een lijstje met boeken die ik nog wil lezen, podcasts die ik nog wil luisteren, documentaires en films om nog te kijken… Lijstjes kunnen me ook inspireren!

Om die reden doen goede voornemens het bij mij ook altijd goed. Eerder altijd in klassieke vorm: ik bedacht concrete doelen voor het jaar, en vaak teveel waardoor ik het automatisch niet allemaal volhield en mezelf afstrafte. Omdat ik me realiseerde dat goede doelen op die manier zijn doel voorbij schieten, zijn het tegenwoordig algemenere intenties. Zo heb je wel een richting maar is de manier waarop je dat bewerkstelligt vrijer en beter aan te passen aan hoe het jaar verloopt.

101 dingen-lijst

En nu stuitte ik op internet op een nieuw project wat me meteen aansprak: Het Day Zero Project. Waar de naam op slaat, weet ik niet, maar het komt in het kort hierop neer: je bedenkt 101 dingen die je in een tijdsbestek van 1001 dagen wilt doen, ervaren of bereiken. Het idee: een jaar is voor veel dingen te kort om je doelen te bereiken. Sommige dingen zijn seizoensgebonden en het leven loopt altijd anders dan je verwacht en dan is een jaar zo voorbij.

Eigenlijk is Day Zero Project dus een verbetering van de jaarlijkse goede voornemens. Zo kun je op ieder moment beginnen en geeft het tijdsbestek van 1001 dagen (bijna 3 jaar) je veel meer ruimte om met dingen aan de slag te gaan zonder dat je meteen ‘faalt’ als je twee maanden niet zo veel doet. Maar ik merkte al snel nog een voordeel van deze vorm: het aantal van 101 doelen dwingt je tot het naar beneden bijstellen van je verwachtingen. Je kunt namelijk nooit 101 grote, uitdagende doelen verwezenlijken in nog geen drie jaar. Je moet dus haast wel kleiner gaan denken en ook een hoop simpele dingen op de lijst zetten. Zo wordt het veel makkelijker iets leuks, een fun projectje, in plaats van een enorme to do lijst waar je jezelf op kunt afstraffen als het niet lukt.

Lekker fantaseren

En daarmee wordt Day Zero Project automatisch een soort mengeling van goede voornemens en een bucketlist. Top, vind ik. Ik merkte meteen hoeveel energie ik ervan kreeg. Heerlijk om mijn gedachten hun vrije, associatieve loop te laten en even lekker vrij te dromen en fantaseren. Ik werd er heel blij van. Mijn lijst – merkte ik – is dan ook een weerspiegeling van dingen die ik belangrijk vind, waar ik blij van word en die mij enthousiast en energiek maken.

Dat is al meteen mijn persoonlijke winst van dit project: ik voel enthousiasme en nieuwsgierigheid en heb zin om aan de slag te gaan. Bovendien heb ik nu een hele lijst met dingen die mij blij maken om op terug te vallen als ik behoefte heb aan inspiratie of zin heb in iets leuks, nieuws of uitdagends.

Mijn lijst

Mijn lijst is inmiddels af. Het kostte me een paar dagen, wat spontane ingevingen (die ik gauw opschreef in mijn boekje of naar mezelf appte) en wat rondjes inspiratie opdoen op internet om tot 101 doelen te komen maar het resultaat is top: ik word er helemaal blij van. Ik ben benieuwd hoe ver ik kom en of het ook echt werkt. Zou ik er mee bezig blijven of is het zo’n leuk project om te verzinnen maar wat al snel in de vergetelheid raakt? We gaan het zien!

Mijn hele lijst heb ik op een aparte Day Zero Projectpagina gezet, die ik van plan ben om regelmatig te updaten. Ik ben ook al meteen lekker met een aantal dingetjes begonnen: een dertig dagen yogajourney met die fijne Yoga with Adriene, alle recepten uitproberen uit een kookboek en een week lang dagelijks anderhalve liter water drinken (met als doel om dat daarna ook te blijven doen).

Op naar 1001 dagen plezier en inspiratie! Leef (of doe) je mee? 😃

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij