Mijn nieuwe rubriek ‘Wat eet je dan wel?’ is gebaseerd op de vele vragen en misverstanden die ik ben tegengekomen (en nog tegenkom) sinds ik ben overgeschakeld naar een plantaardig dieet. Waar vegetarische gerechten, snacks en taarten nog wel gangbaar zijn, vinden veel mensen het toch lastig te bedenken wat er voor opties overblijven wanneer je ook geen melk, kaas, yoghurt en eieren eet. Daarom neem ik je in deze rubriek mee op reis in het leven van een vegan. Gerechten, zoetigheden, snacks en inspiratie voor als je in paniek denkt “Help, Marijke komt eten!!” of gewoon geïnteresseerd bent in plantaardige recepten.
Onbekende groenten
Sinds we een abonnement hebben op een biologisch groentepakket bij Boerderij Landzicht, krijgen we met enige regelmaat groenten die je nooit in de supermarkt zal vinden. Onbekendere, oud-Hollandse groenten zoals pronkbonen, snijbiet of aardpeer. Ook zo’n onbekende groente is groenlof. De meeste mensen kennen witlof, de kleine puntige stronkjes met een frisse, bittere smaak. Witlof blijft wit omdat het onder de grond of op een van daglicht afgeschermde plek groeit. Wanneer er wel licht bij de plant komt, krijgt het blad een groene kleur. Groenlof is een familielid van witlof en groeit in dezelfde vorm, maar dan boven de grond. Hij wordt ook een stuk groter én hij smaakt bitterder. Voor veel mensen om die reden waarschijnlijk niet zo’n favoriete groente.
Want wat maak je met zo’n intens bitter smakende groente? Hoe zorg je dat die bitterheid niet overheerst? Even googlen en het creatief combineren en veganisen van recepten leverde mij een heerlijk gerecht op. Top met een groenlof uit je biologische groentenpakket maar anders waarschijnlijk ook prima te maken met een evengrote hoeveelheid witlof.
Plaattaart met zoete aardappel en groenlof
Het maken van deze plaattaart kost weinig tijd. Daarna steek je het geheel in de oven en kun je in een half uurtje eten. Top voor na een lange werkdag als je eigenlijk geen zin meer hebt om te koken.
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 stronk groenlof, in dunne reepjes
- 75 gram Violife feta, in kleine blokjes
- 3 kleine zoete aardappels, geschild en in stukjes
- 100 gram kastanjechampignons, in plakjes
- 2 eetlepels sojamelk (of kookvocht van de zoete aardappel)
- 1/2 theelepel chilivlokken
- Dadelstroop
Bereidingswijze
- Kook de zoete aardappel in ongeveer 10-15 minuten tot ze zacht zijn.
- Giet af en stamp tot puree. Voeg melk toe om de puree wat smeuïger te maken. Breng op smaak met chilivlokken en wat zout.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat.
- Verdeel de zoete aardappelpuree over de bodem van de plaattaart. Laat de randen rondom vrij.
- Verdeel de reepjes groenlof over de zoete aardappelpuree. Zorg dat heel de bodem bedekt is maak een flink dikke laag want in de oven slinkt het (zoals je kunt zien op de foto).
- Verdeel de champignonplakjes en fetablokjes over de groenlof.
- Besprenkel de plaattaart met dadelstroop.
- Bak de plaattaart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
Ik vond het smullen. Laat je me weten wat jij ervan vond?
