Spring naar inhoud

Afrikaanse boboti

Mijn nieuwe rubriek ‘Wat eet je dan wel?’ is gebaseerd op de vele vragen en misverstanden die ik ben tegengekomen (en nog tegenkom) sinds ik ben overgeschakeld naar een plantaardig dieet. Waar vegetarische gerechten, snacks en taarten nog wel gangbaar zijn, vinden veel mensen het toch lastig te bedenken wat er voor opties overblijven wanneer je ook geen melk, kaas, yoghurt en eieren eet. Daarom neem ik je in deze rubriek mee op reis in het leven van een vegan. Gerechten, zoetigheden, snacks en inspiratie voor als je in paniek denkt “Help, Marijke komt eten!!” of gewoon geïnteresseerd bent in plantaardige recepten.

Sweet memories

Ik heb hele goede herinneringen aan boboti. In de tijd dat we nog met vlees en uit pakjes en zakjes kookten, stond dit Knor Wereldgerecht met enige regelmaat op de agenda. Heerlijk: knapperige boontjes, een stevige smaak en een romige saus. Om je vingers bij op te eten. Toen ik besloot om veganistisch te gaan eten, nam ik met een beetje pijn in mijn hart afscheid van dit lievelingsgerecht. Daarna vergat ik heel lang dat dit gerecht bestond.

In de tussentijd leerde ik veel beter koken en experimenteerde ik regelmatig met het veganizen van bestaande recepten. Ook leerde ik kruidenmengsels uit pakjes en zakjes zelf te maken. Vaak helemaal niet zo moeilijk, als je je even verdiept in de ingrediënten en goed proeft. Toen ik weer eens sperziebonen in mijn groentepakket kreeg en even geen inspiratie had, zocht ik bij allerhande op recepten en kwam mijn geliefde boboti weer tegen. Jaaaaaa! Ik kon geen makkelijk maar smakelijk genoeg vegan recept hiervoor vinden dus besloot zelf wat te knutselen en proberen. En met resultaat: het is echt net zo lekker als dat ik me herinner! Maar dan zonder dierenleed en zonder dure maaltijdpakken van Knor. Top!

Afrikaanse boboti (2-3 personen)

Ingrediënten

Voor de boboti:

 • 500 g sperziebonen, gehalveerd
 • 20 g plantaardige roomboter
 • 200 g Rul Gehackt (Vegetarische Slager)
 • 1 middelgrote ui, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
 • 2 el vegan worcestershiresauce
 • 2 el azijn
 • 5 laurierbladen
 • 2 el garam masala
 • 2 tl gemalen kurkuma
 • 5 gedroogde abrikozen, in kleine reepjes en geweld in warm water.
 • 50 g rozijnen, geweld in warm water
 • 1 (groene) appel, in blokjes

Voor de roomsaus:

 • 300 ml plantaardige melk
 • 4 el bloem
 • 2 el plantaardige boter
 • 1 el gemalen kerrie
 • 1 tl gemalen kurkuma
 • 1/2 groentenbouillonblokje
Bereidingswijze
 1. Kook de sperziebonen ca. 5 min.voor.
 2. Verhit voor de roomsaus de bakboter in een steelpan tot het gesmolten is.
 3. Voeg de bloem toe, roer goed door met een garde en bak kort aan.
 4. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren.
 5. Voeg dan de kurkuma, het halve bouillonblokje, de peper en het kerriepoeder toe. Roer tot er een romige saus ontstaat. Haal de pan van het vuur en laat even staan.
 6. Verhit voor de boboti de boter in een koekenpan en bak het gehakt.
 7. Voeg de ui en knoflook toe en bak nog ca. 2 min. mee.
 8. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180°C.
 9. Voeg de worcestershiresauce, azijn, laurierblaadjes, garam masala, kurkuma, rozijnen en abrikozenreepjes toe en bak nog ca. 5 min.
 10. Schep de appelblokjes, sperziebonen en roomsaus erdoor en verwarm het geheel nog ca. 2 min.
 11. Giet de boboti in een ingevette ovenschaal en bak in ca. 25-35 minuten goudbruin.

Serveer met rijst.

3 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij