Spring naar inhoud

The Daily Stoic

Al sinds het themablok tijdens Latijn in de vijfde klas van het gymnasium, ben ik geïnteresseerd in de levensfilosofie van de Stoa. Onderwezen door filosofen als Seneca en Marcus Aurelius, leert de Stoa ons een duidelijk onderscheid te maken tussen wat binnen onze cirkel van invloed ligt en wat buiten onze controle valt. Volgens de stoa moet je je niet druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Wat er gebeurt is niet wat je van slag maakt, het is jouw oordeel daarover wat je stress geeft en ongelukkig maakt. De Stoa nodigt je uit om dat oordeel los te laten en in plaats daarvan je aandacht te richten op de dingen waar je wél invloed op hebt: een goed mens zijn die leeft in overeenstemming met zijn natuur.

Hoewel de stoa niet zaligmakend of de absolute waarheid is, zijn er wel een hele hoop wijze lessen en inspirerende inzichten in te vinden. In het boek ‘The Daily Stoic’* worden die toegankelijk en behapbaar gepresenteerd: voor iedere dag is een quote gekozen van één van de Stoïcijnse filosofen, vergezeld van een kleine overdenking. Het blijft beperkt tot minder dan één pagina per dag en is daardoor goed behapbaar om iedere dag te lezen. De ene dag kan ik meer met de quote en overdenking dan de andere keer, maar geregeld markeer ik passages die me aanspreken en word ik op een fijne manier aan het denken gezet. Een tof boek dat al het hele jaar een mooie aanvulling vormt op mijn dagelijkse ochtendroutine!

*Ook te krijgen in het Nederlands onder de titel ‘De dagelijkse stoïcijn’.

2 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over mij

Ik ben Marijke en op deze blog vind je al mijn creatieve uitingen. Ik raak gepassioneerd van de kleine elementen van schoonheid en humor die in elke dag te vinden zijn. Mijn verwondering over de wereld uit ik in verschillende creatieve projecten. Ik schrijf, redigeer, zing en maak muziek, fotografeer, illustreer en maak enveloppen en met de hand ingebonden boeken.

Lees meer over mij!

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 43 andere abonnees

Lees meer van mij