Spring naar inhoud

Verslaafd aan liefde

Er zijn maar weinig boeken waarvan je kunt zeggen dat ze je leven hebben veranderd. Voor mij is dit boek zo’n boek. Toen ik dit boek in 2016 voor het eerst las, was het een enorme eyeopener voor me. Het voelde alsof de schellen van mijn ogen vielen en ik met heel andere ogen ging kijken naar de manier waarop relaties en vriendschappen in elkaar zitten. Jan Geurtz schrijft namelijk dat we allemaal – niemand uitgezonderd – ten diepste onszelf afwijzen en veroordelen en dat we daarom bewust en onbewust op zoek gaan en blijven naar liefde en erkenning van anderen. We trekken een heel circus aan trucjes en patronen uit de kast om afwijzing te voorkomen en erkenning en liefde zeker te stellen en raken er verslaafd aan. Het zorgt voor beknellende relaties, die vroeg of laat stuklopen of eindigen in een gezapig samenzijn waarin veiligheid ten koste gaat van groei en ontwikkeling.

Jan Geurtz laat in zijn boek liefdevol zien dat we terug moeten naar die eerste misvatting: de misvatting dat we in de basis niet goed genoeg zijn en onszelf afwijzen. Met humor en praktische voorbeelden nodigt hij je uit om zijn theorie bij jezelf te onderzoeken en te toetsen op waarheid. En hij reikt interessante experimenten en oefeningen uit om uit de vicieuze cirkel van zelfafwijzing en verslaving aan goedkeuring te komen. Want als je daar eenmaal uit bent, ziet de wereld er een stuk kalmer en mooier uit: dan voel je je vervuld van liefde en helderheid, of je nou wel of geen partner hebt.

Na mijn eerste leeservaring in 2016 hielp dit boek me meer los te komen van mijn allesverslindende emoties en meer rust en tevredenheid te vinden in mezelf. Maar omdat ik me van mijn eerdere leeservaring inhoudelijk eigenlijk nog maar weinig kon herinneren, besloot ik het boek nogmaals te lezen. En ook deze keer voelt dit boek als een enorme wake up call en eyeopener. Ik deed weer nieuwe inzichten op en werd me bewust van waar ik nu sta in dit proces – een stuk verder dan in 2016, maar nog alleszins niet ‘klaar’. Ik realiseer me dat dit onderwerp er één is waar je een leven lang aan kunt werken en op kunt oefenen. Dit boek is er dan ook één die ik wel iedere paar jaar zou willen herlezen. Het is en blijft waanzinnig interessant en erg aan te raden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over mij

Ik ben Marijke en op deze blog vind je al mijn creatieve uitingen. Ik raak gepassioneerd van de kleine elementen van schoonheid en humor die in elke dag te vinden zijn. Mijn verwondering over de wereld uit ik in verschillende creatieve projecten. Ik schrijf, redigeer, zing en maak muziek, fotografeer, illustreer en maak enveloppen en met de hand ingebonden boeken.

Lees meer over mij!

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 43 andere abonnees

Lees meer van mij