Spring naar inhoud

Te slim voor school

Op de zorgboerderij van Landgoed de Peerdegaerdt, waar ik werk, komen wekelijks zo’n 30 kinderen en jongeren voor één op één begeleiding. Hun achtergrond en ondersteuningsvraag verschilt per persoon, maar een steeds groter aantal deelnemers vallen onder dezelfde groep: thuiszitters. Thuiszitters zijn kinderen of jongeren die door een combinatie aan problemen niet langer naar school, opleiding of werk gaan en dus thuis zijn komen te zitten. Het is een vergeten groep die vaak maar weinig behandelopties heeft.

Onder de thuiszitters blijkt maar liefst 25-40% hoogbegaafd te zijn. Dat is een enorm percentage wat aangeeft dat de mismatch tussen het Nederlandse onderwijs en hoogbegaafde kinderen groot is. Op De Peerdegaerdt volgde het zorgteam een inspirerende en leerzame kennissessie over dit onderwerp. Vol feiten en doorspekt van grappige anekdotes. Op de blog van De Peerdegaerdt deed ik uitgebreid verslag.

Je leest het hele artikel hier.

Regelmatig schrijf ik voor mijn werk op Landgoed de Peerdegaerdt interessante artikelen, blogs of interviews. Die deel ik ook graag met mijn eigen publiek, want ik ben er best wel een beetje trots op!

4 antwoorden »

 1. Interessant,Marijke. Zeker als psychologe toch? Ik zal het doormailen aan een onderwijzeres, waar ik mee bevriend ben.

  Liefs oma Francien

 2. Heel interessant om te lezen.
  Zelf mag ik twee hoogbegaafde kinderen in mijn groep 4 begeleiden. Iets dat niet altijd gemakkelijk is.
  Ik ben heel benieuwd naar de kaartspellen en andere opdrachten om deze kinderen te blijven motiveren.
  Met vriendelijke groet,
  José Franken.

  • Hoi José, dankjewel voor je reactie! Lijkt mij zeker niet altijd makkelijk om hoogbegaafde kinderen te coachen en begeleiden. Het belangrijkste is eigenlijk om in gesprek te zijn en blijven met de kinderen, zodat je weet wat er speelt. Een aantal spellen die nuttig kunnen zijn om te gebruiken om in gesprek te komen met de kinderen zijn ‘Vier je Prikkels’ (kwartetspel voor overexcitabilities voor hoogsensitieve kinderen en volwassenen), het kaartspel ‘Mythos’, het kwaliteitenspel en het vooroordelenspel (hoog)begaafdheid. Daarnaast nog de Atlas van de Belevingswereld en placemats van SLO (via talentstimuleren.nl). Succes, hopelijk kun je er wat mee :-)! Liefs Marijke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij