Spring naar inhoud

Opeens ganzenvader

Ganzen in V-formatie in de lucht horen bij de zomer en bij lange wandelingen in een natuurgebied. Maar slechts weinig mensen weten iets over het karakter en de eigenschappen van ganzen, hoe ze groeien, hoe ze samenleven en welke band ze met elkaar hebben.

In het boek ‘Opeens ganzenvader’ maak je kennis met onderzoeker Michael. Voor een onderzoek bij het Max Planck Instituut voor Ornithologie broedt hij ganzeneieren uit en leeft hij maandenlang met de babyganzen samen in een afgelegen caravan. Bijzonder om door de ogen van onderzoeker Michael Quetting een inkijkje te krijgen in een vrij ongewone ganzenfamilie en zeven gansjes beter te leren kennen. Gloria, Calimero, Nemo, Maddin, Frieda, Paula en Nils hebben alle zeven een totaal eigen persoonlijkheid. Binnen een paar hoofdstukken tijd sluit je ze allemaal in je hart. Bovendien ontdek je met verwondering dat de gans een fenomenale diersoort is, die in hechte families leven en enorm zorgzaam zijn naar elkaar.

Michael beschrijft zijn leven met de ganzen, de voortgang van het speciale onderzoek waarvoor hij de ganzen fokt en wisselt dit af met diepgaande gedachten en mijmeringen. Over waarom we dieren altijd zo romantisch in beeld brengen, over de complete afhankelijkheid die dieren van ons hebben, over de manier waarop dieren en de natuur je volautomatisch stilzetten in het hier en nu en je leven in perspectief zetten en waarom we zo raar onderscheid maken tussen diersoorten en hun waarde en persoonlijkheid.

Het boek zet je aan het denken: het maakt duidelijk hoe bijzonder wij met dieren omgaan. Want waarom maken wij zo duidelijk onderscheid tussen dieren die we lief vinden en knuffelen en dieren die als producten dienen in de vlees- en zuivelindustrie? Waarom geven we onze huisdieren namen en kerstcadeautjes en staan we zo weinig stil bij hoe het voor een koe of kip moet zijn om te leven in de omstandigheden van een gemiddelde Nederlandse koeien- of kippenstal?

‘Opeens ganzenvader’ laat je achter met een verwonderd en dankbaar gevoel voor de prachtige, complexe natuur. En het daagt je uit om anders naar dieren te kijken die we normaal gesproken niet zo aandachtig beschouwen.

3 antwoorden »

    • Deze kun je ook lenen hoor, alleen wil Sander hem eerst lezen. Dus als je hem niet voor die tijd al uit de bieb hebt gehaald, zal ik hem voor je meenemen zodra hij hem uit heeft. Na afloop wil ik deze wel graag terug want het lijkt me heel interessant voor mijn collega’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij