Spring naar inhoud

Tien jaar Klein Geluk

Vandaag is een speciale dag. Tien jaar geleden, op 5 december 2011, begon ik namelijk aan een nieuw project dat me heel dierbaar is geworden: ‘To Enjoy Life’, een 365-dagenproject. Het doel: een heel jaar lang iedere dag een foto maken van iets wat mij vreugde geeft, me doet lachen of een gevoel van verwondering oplevert. Zo’n uitgebreid, persoonlijk en dagelijks kunstproject leek me gaaf om op te pakken. Daarnaast leek het me ook een mooie manier om bewuster om me heen te leren kijken. Om mezelf te trainen de schoonheid te zien die in iedere dag zit. Juist ook in de donkere, sombere dagen van de winter waar ik zo’n moeite mee had (en nog steeds heb).

En zo begon ik in 2011: iedere dag een fotootje. Ik opende een pagina op Blogspot waar ik de fotootjes zo trouw mogelijk op probeerde te delen met een zelfbedachte titel. In de loop van de tijd stapte ik over van Blogspot naar WordPress, ruilde mijn compactcamera in voor de camera van mijn smartphone en stopte en herstartte een aantal keer mijn project. Ik veranderde de naam in ‘Klein Geluk’ en veranderde de insteek van een streng 365-dagenproject in een wat vrijere vorm waarin ik gewoonweg zo vaak als lukt een foto maak. Sinds 2018 maak ik mijn dagelijkse gelukje compleet met een kleine overdenking of beschrijving om ook woorden te geven aan mijn verwondering. Het doel bleef al die tijd hetzelfde: mijn ogen open hebben voor al het moois wat een dag te bieden heeft en genieten van alle kleine (en grote) dingen van het leven.

‘Klein Geluk’ is werkelijk een project dat mijn leven heeft veranderd. Dat klinkt misschien een beetje heftig, maar toch durf ik het wel zo te stellen. Het project heeft me geleerd om met wijd open ogen om me heen te kijken, niks als vanzelfsprekend te beschouwen en alles te bekijken met de verwonderende ogen van een kind. De schoonheid en het geluk zit in alles. In de lichtval en de schaduwen. In de volle kleuren en felle contrasten. In de onbedoelde humor van toevalligheden. In de creativiteit van de natuur en van mensen. Waar anderen misschien met spoed naar hun werk of naar de supermarkt haasten, probeer ik aandachtig te leven. Met een open hart voor alles wat zich aandient, zodat ik er bij kan stilstaan om er bewust van te genieten. Ik geloof dat als we ons best doen om op het Klein Geluk te letten, het leven meteen al een stukje mooier wordt.

Al tien jaar lang deel ik mijn ontdekkingstocht met wisselende volgers op mijn blog en sinds kort op mijn nieuwe Instagramaccount. Ik voel me dankbaar dat ik niet alleen mezelf nog altijd (bijna) dagelijks inspireer en opvrolijk, maar ook andere mensen op wat van de magie van Klein Geluk mag trakteren. Dat hoop ik nog heel lang te blijven doen!

2 antwoorden »

  1. Door je posts heb je mij aangestoken om anders naar de wereld te kijken 😉
    Ik geniet elke keer weer van de foto en de overdenking.
    Leuk dat ik zo met je mee mag lopen! Ga zo door! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij