Spring naar inhoud

Nasi

Mijn nieuwe rubriek ‘Wat eet je dan wel?’ is gebaseerd op de vele vragen en misverstanden die ik ben tegengekomen (en nog tegenkom) sinds ik ben overgeschakeld naar een plantaardig dieet. Waar vegetarische gerechten, snacks en taarten nog wel gangbaar zijn, vinden veel mensen het toch lastig te bedenken wat er voor opties overblijven wanneer je ook geen melk, kaas, yoghurt en eieren eet. Daarom neem ik je in deze rubriek mee op reis in het leven van een vegan. Gerechten, zoetigheden, snacks en inspiratie voor als je in paniek denkt “Help, Marijke komt eten!!”.

Zolang als ik me al kan herinneren, eet ik al nasi zoals mama het me heeft geleerd. Volgens mij aten we het al toen ik nog tiener was en ook toen al was dit recept compleet plantaardig (alleen stonden we daar toen totaal niet bij stil). Het is een gerecht vol smaken en texturen, bommetje vol vitaminen! En wat ik zelf het allerleukste vind: je kunt het helemaal opleuken met allemaal side dishes, waardoor je een tafel vol schaaltjes hebt en het geheel er super feestelijk uitziet.

Nasi

Benodigdheden (voor ongeveer 4 personen)

1 ui, gesnipperd
1 courgette, in kleine blokjes
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 nasipakket (à 450 gram), de peper gesnipperd (zaadlijsten verwijderd)
1 pakje Asian tofureepjes
Sambal oelek
Sojasaus
200 gram zilvervliesrijst
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels kurkumapoeder
2 theelepels kerriepoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel mosterdzaad
3 theelepels paprikapoeder
3/4 theelepel zout

Bereiding

1) Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat staan om af te koelen.

2) Fruit de ui op hoog vuur enkele minuten.

3) Voeg een paar kneepjes sambal en de tofureepjes toe en bak even mee.

4) Voeg de paprika en courgette toe en bak een paar minuten mee.

5) Voeg de fijngesneden rode peper uit het nasipakket mee en bak even mee.

6) Voeg de rest van het nasipakket toe (behalve de taugé), doe er een flinke scheut sojasaus bij en blijf goed doorscheppen. Zet dan het vuur lager.

7) Als de groenten een beetje geslonken zijn, voeg dan de kruiden toe. Meng alles goed.

8) Als alles gaar is, voeg dan de taugé toe en warm even mee.

9) Voeg de zilvervliesrijst toe, zet het vuur hoog en bak alles op (goed omscheppen!)

Klaar is kees! Serveer het zoals ik zei met een serie side dishes naar wens zoals augurkjes, gezouten pinda’s, cassave- of groentenkroepoek, pindasaus, banaan (in gehalveerde plakjes) en gebakken uitjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 43 andere volgers

Lees meer van mij