Spring naar inhoud

Citroen-tijmkoekjes

Dit is het eerste blogje in een nieuwe rubriek die al een tijdje in mijn hoofd zit. De rubriek heet ‘Wat eet je dan wel?’ en is gebaseerd op de vele vragen en misverstanden die ik ben tegengekomen (en nog tegenkom) sinds ik ben overgeschakeld naar een plantaardig dieet. Omdat veel mensen toch de zenuwen krijgen als ze nadenken over wat ze in hemelsnaam kunnen klaarmaken als er een vegan komt eten, wil ik in deze rubriek wat inspiratie delen. Recepten die mij goed bevallen, die ik lekker vind, producten die ik vaak koop voor tijdens een lekkere lunch, een snackavond of een BBQ, dingen waar jij misschien nog nooit aan hebt gedacht. Zodat je niet langer in paniek hoeft te denken: ‘HELP, Marijke komt eten!!”.

Koekjes eten als vegan is nog best een uitdaging: overal zit roomboter door (en/of ei). Op zich vind ik dat niet zo’n probleem, want ik ben sowieso wel gemotiveerd om niet teveel ongezonde zoetigheden naar binnen te werken en dat er weinig volledig plantaardige koek bestaat, werkt als een natuurlijke rem. Toch is het soms wel fijn om iets lekkers te kunnen eten (of aanbieden) bij de koffie. Een zelfgemaakt stuk appeltaart (dat recept deel ik nog wel ‘ns) is dan altijd een hit, maar laatst ontdekte ik de verrukkelijke citroen-tijmkoekjes bij Villa Augustus, die vegan bleken te zijn. Dat was de aanleiding voor wat gegoogle en een geslaagd recept!

Citroen-tijmkoekjes

Benodigdheden

  • 100 gram suiker
  • 200 gram plantaardige boter (ik gebruik altijd deze margarine van ‘Wajang‘)
  • 300 gram bloem
  • Een paar takjes verse (citroen)tijm
  • 1 citroen

Bereiding

1) Meng de suiker, boter en bloem in een beslagkom.

2) Rasp de schil van de citroen en pers de helft van de citroen uit. Voeg de rasp en het sap toe aan de ingrediënten in de beslagkom. (Als je – net als ik – van citroen houdt, kun je ook de hele citroen uitpersen, dan wordt de smaak wat citroeniger).

3) Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg met een wat zandige structuur. Voeg eventueel nog wat extra bloem toe als het deeg te nat/plakkerig is.

4) Rits de blaadjes van de takjes tijm en kneed deze gelijkmatig door het deeg heen.

5) Rol het deeg tot een dikke worst en leg deze in vershoudfolie ongeveer een (half)uur in de vriezer om op te stijven.

6) Haal de rol uit de vriezer en snijd plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en leg de plakjes ver genoeg uit elkaar op een bakplaat met bakpapier (de koekjes lopen tijdens het bakken nog wat uit).

7) Bak de boekjes in een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 15 minuten gaar (of iets langer tot ze goudbruin zijn).

8) Als je dat wilt, steek dan vormpjes uit de koekjes als ze uit de oven komen; de koekjes zijn dan nog wat zacht en plooibaar. Laat de koekjes vijf minuten rusten en dan verder afkoelen op een rooster.

Geniet ervan (en niet allemaal tegelijk opeten, da’s zonde!) :-)!

2 antwoorden »

  1. Ziet er lekker uit en een goede combinatie qua ingrediënten. Doch je vegan margarine ziet er mij niet bijster gezond uit, als je de ingrediënten en toevoegingen bekijkt: palm, 3 zeer ongezonde E-nummers, verzadigde vetten…
    Lijkt kokosolie toch wel een beter alternatief. Maar ja, ieder zijn meug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij