Spring naar inhoud

Waarom ik een inspiratiedoosje heb en wat het me oplevert.

Naast mijn hoofdeinde op mijn nachtkastje staat een prachtig doosje. Ooit gevonden bij de kringloopwinkel en één van mijn dierbaarste bezittingen. Het doosje is van hout en prachtig bewerkt met een gedetailleerd patroon. Het is mijn liefste inspiratiedoosje.

Mijn inspiratiedoosje

Wacht, een inspiratiedoosje? Jep! Daar zit een verhaal achter.

Ooit kreeg ik onverwachts een pakketje met de post. Een vriendin had me een verrassingsbox cadeau gedaan: een mooi kartonnen doosje gevuld met allerlei hebbedingetjes. Tuinhandschoenen. Een paar mooie papiertjes. Een geurzakje met lavendelbloemen. Niet alles wat in de box zat sloot aan bij mijn interesses destijds, maar het cadeau gaf me wel iets belangrijks: het inspireerde me! Want een doosje vol inspiratie en positiviteit, wie kan dat nu niet gebruiken?

Soms heb je nu eenmaal van die dagen dat je somber bent, moe of (een beetje) overweldigd door het leven. Dat je je een kind voelt dat net doet alsof het volwassen is, alsof je nog niet bent opgewassen tegen alles wat het leven van je vraagt. Of dat je je zo passief of somber voelt dat je niet zo goed weet waar je moet beginnen om er weer uit te komen. Of dat je tegen je eigen beperkingen of zwakke kanten bent aangelopen en je een mislukkeling voelt. Op die momenten is het soms heel moeilijk om te bedenken wat er allemaal wel is gelukt in je leven. Of om te herinneren welke dromen je ook al weer hebt. Wat jou een mooi mens maakt of door welke dingen jij het vlammetje in je hart voelt oplaaien om wat van dit leven te maken.

Je kan zo’n dag natuurlijk gewoon uitzitten, gaan slapen en de volgende dag weer oké opstaan. Maar, zo bedacht ik, je kan jezelf ook een handje helpen en je first aid kit erbij pakken: je inspiratiedoosje!

Mijn eerste inspiratiedoosje

Mijn eerste inspiratiedoosje ontstond precies zo. Een vriendin van mij ging door een moeilijke periode en vond het lastig om in die donkere momenten vast te houden aan de dingen die haar vervulden met positiviteit en haar inspireerden. Bladerend door onze mails en berichtjes, verzamelde ik allerlei dingen die ze mij ooit had gestuurd omdat het haar inspireerde. Ik vond een mooi doosje en vulde het met kaartjes, briefjes, mooie plaatjes en hebbedingetjes. Quotes, herinneringen, opdrachten en plaatjes die aansloten bij haar idealen, waarden, inspiratie en dromen. Om haar te herinneren aan hoe ze wil leven en haar op te fleuren en inspireren.

Het was een schot in de roos. En ik vroeg me meteen af: ‘Wat moet er in míjn inspiratiedoosje?’.

Hoe vul je je inspiratiedoosje?  

Vrij snel daarna vond ik mijn mooie houten doosje. Ergens op een plank in de kringloopwinkel van Waddinxveen, juist toen ik op het punt stond om naar buiten te lopen. Precies een mooi formaat, prachtig bewerkt. Yes!!

Het verzamelen kon beginnen. Maar waar vul je je inspiratiedoosje eigenlijk mee?

Dat bedacht ik ook niet in één keer, hoor. Stap voor stap kwam ik dingen tegen, bedacht ik dingen en vulde ik het doosje steeds verder aan. Ik printte de tekst van een mantra uit, die me erg aansprak. Ik zette de waarden en levenswijsheid van de yogafilosofie op een kaartje, omdat ze erg aansluiten op mijn levensvisie. Ik maakte kleine kaartjes met een samenvatting van een inspirerend boek. 

Mijn bucketlist.
Een lief kaartje van een vriendin.
Een armband met een bemoedigende quote erop die ik kreeg voor kerst.
Prulletjes waar een fijne herinnering of associatie aan zit.  

Wat er ook maar langskwam dat er bij paste: het ging in mijn inspiratiedoosje.

Inspiratiedoosje of intentiedoosje?

Na verloop van tijd vulde ik het doosje met steeds meer persoonlijke dingen. Tijdens onze reis in Azië stuurde ik mezelf een kaartje ter bemoediging. Na het lezen van een spiritueel boek schreef ik een zelf-affirmatie over hoe ik in het leven wil staan en naar mezelf wil kijken.  Ik maakte reminder-kaartjes met zinnetjes die ik mezelf wel eens vaker mocht vertellen.

En als ik er nu naar kijk, realiseer ik me dat mijn inspiratiedoosje eigenlijk ook een intentiedoosje is. De inhoud helpt me om te bedenken waar ik heen wil, wie ik ben en hoe in het leven wil staan. Het motiveert me om mijn valkuilen te overwinnen, mijn krachten te gebruiken, mijn dromen na te jagen. Het inspireert me op futloze momenten, herinnert me aan wat ik kan en al heb bereikt en moedigt me aan om er weer voor te gaan. Het zet dingen weer in perspectief.

Dit levert mijn inspiratiedoosje me op

Eens in de zoveel tijd open ik mijn inspiratiedoosje om de inhoud ervan te herzien. Soms omdat ik dingen ben tegengekomen die in mijn doosje passen en erbij mogen. Soms omdat ik benieuwd ben wat er in zit en of het nog past bij mijn levensfase. Inspireert het me nog steeds? Wat kan erin blijven omdat het nog een functie dient? Welke dingen heb ik niet meer nodig omdat ik ze inmiddels eigen heb gemaakt?

Ook pasgeleden pakte ik mijn inspiratiedoosje er weer eens bij om te zien waar ik nu sta. En wauw! Als ik er nu naar kijk, kan ik met een glimlach concluderen dat ik een hoop groei heb doorgemaakt sinds ik mijn doosje voor het laatst aanvulde. Een hele stapel aan briefjes en dingen kan eruit. De zelfaffirmatie die ik ooit schreef, voelt niet meer als een intentie of wens: ik geloof er nu echt in en het voelt nu als een deel van mezelf. Het sinterklaasgedicht van mijn ex-schoonvader die mij eerder treffend beschreef en bemoedigde, voelt nu niet meer passend. Dat geeft een kick zeg!

Ik kan dankbaar een positieve conclusie trekken: mijn inspiratiedoosje heeft me al heel wat geholpen en ondersteund in mijn persoonlijke groei. Ik sta steviger in mijn schoenen, weet beter wat ik de wereld te bieden heb en wat mij een waardevol persoon maakt. Ik ben me meer bewust van mijn idealen en doelen in dit leven en durf daar sneller keuzes in te maken. Ik ben positiever tegen mezelf gaan praten en voel me krachtiger en positiever. Ik blijf minder vaak hangen in buien van somberheid, onzekerheid of passiviteit.

Ik ben fan van mijn inspiratiedoosje.

En ook de komende tijd zal hij daar staan op dat nachtkastje naast mijn bed. Uitnodigend en laagdrempelig: ik hoef het alleen maar te pakken wanneer ik het nodig heb.

Ook een inspiratiedoosje?

Blijf jij soms ook hangen in sombere buien? Vind jij het ook soms moeilijk om jezelf te herinneren aan dingen die je opfleuren, inspireren of aanmoedigen? Wil jij ook zo’n inspiratiedoosje? Ik wil je graag helpen er één samen te stellen. Neem contact met me op als je interesse hebt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij