Spring naar inhoud

Waarom tiny?

“Waarom wil je dat eigenlijk zo graag?” Het is een vraag die we veel krijgen wanneer we vertellen over onze droom om te leven in een zelfgebouwd Tiny House. De meeste mensen kunnen zich er maar niks bij voorstellen: waarom zou je jezelf vrijwillig opsluiten in een huisje van nog geen 40 vierkante meter (en ook nog met zijn tweeën)? Waarom zou je zoveel comfort en ruimte inleveren?

Ons antwoord op de vraag komt – niet toevallig – overeen met de redenen die achter het ontstaan van de Tiny House Movement zitten.

Duurzaamheid

We realiseren ons dat het streven naar constante economische groei en de leefstijl van onze consumptiemaatschappij voor grote schadelijke gevolgen hebben gezorgd. De prachtige aarde waarop we leven, takelt af. Ze warmt op, verzuurd en raakt vervuild. Bossen worden gekapt, diersoorten sterven uit, het klimaat veranderd met allerlei rampen tot gevolg. Niet voor niets wordt er al jaren gewaarschuwd voor de milieuproblematiek (al lijkt er nog maar schrikbarend weinig te veranderen op maatschappijniveau). Wij voelen ons gemotiveerd om niet langer mee te draaien in deze consumptiemaatschappij en bewust te kiezen voor een duurzame levensstijl. Een Tiny House past daarin doordat het huisje zelfvoorzienend is met een gesloten systeem voor energie en water. Het kost ook veel minder resources om een klein huisje te verwarmen en met een beperkte hoeveelheid zelf opgewekte stroom, ga je zuiniger om met wat je hebt.

Minimalisme

In lijn hiermee zijn wij gevallen voor de charme van minimalisme. Al tijdens onze reizen in Australië, Zuid-Oost-Azië en Nieuw-Zeeland genoten we van de eenvoud van leven uit een backpack: hoe weinig er ook in zo’n tas past, we kwamen nooit wat te kort. Bovendien gaf het een hoop rust te weten dat er gewoonweg weinig bijpaste in onze volle tassen, waardoor we heel bewust omgingen met aankopen. Ook nu proberen we die ervaring vast te houden in ons dagelijks elven. Om bewust na te denken over de spullen die we bezitten, genoegen te nemen met wat we hebben, ons huis niet vol te stoppen met spullen die we niet nodig hebben. We wonen klein (maar nog niet Tiny), gebruiken (bijna) al onze spullen intensief en kopen weinig nieuws. En we missen er niks mee!

Op ons lijf geschreven

Vooral voor Sander is een belangrijke reden om te dromen over een Tiny House, dat hij hem dan zelf kan bouwen. Want eerlijk, wat is er nou gaver dan je eigen huis ontwerpen en bouwen? Dat je elk hoekje, elk stukje en elk kenmerk van je huis kent en leeft in een omgeving die precies is afgestemd op jouw leven? Super cool toch?! Bovendien ga je over het algemeen veel zuiniger en bewuster om met de dingen waar je veel tijd en aandacht in hebt gestoken en levert dat dus ook een stuk bewuster geluk en genot op.

Buiten leven

Tot slot nog een andere belangrijke reden: meer buiten leven. Met een appartement op de vijfde etage van een flatgebouw is de drempel om naar buiten te gaan groot. Als je at vergeet kun je al die trappen weer op en bovendien kost het vaak al een hoop tijd om jezelf zo ver te krijgen naar buiten te gaan. Hoe anders is dat bij een Tiny House! Het kleine oppervlakte, de (zeker in ons ideaalplaatje) vele ramen, de openslaande deuren: het hele ontwerp van (de meeste) Tiny Houses is gemaakt om meer in contact met de natuur te leven. Het maakt de drempel om naar buiten te gaan een stuk kleiner. En juist dat buitenleven is wat ons zo helpt om in balans, gelukkig en gezond te zijn.

Opgesomd voelt het voor ons niet als inleveren of ons samen opsluiten in een veel te kleine woning zonder comfort. Het is een manier om onszelf te stimuleren om te leven naar onze waarden: bewust, duurzaam, vrij en buiten. We willen niets liever!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 41 andere volgers

Lees meer van mij