Spring naar inhoud

Rust en ontwikkeling

Ieder jaar vergeet ik het weer. Maar winter betekent bij mij dat ik meer rust nodig heb. Meer moet slapen. Het tempo wat omlaag moet schroeven. Minder plannen maken en meer in mijn stoel gaan zitten met een boek. Of gewoon een uurtje mijn kat moet gaan aaien. Als ik mijn plannetjes doordouw en probeer productief te zijn en blijven, put ik mezelf uit. Dan word ik kriebelig, kribbig, heb ik het niet naar mijn zin. Maar zodra ik dan toegeef aan die behoefte aan een lagere versnelling, zit ik binnen no time weer goed in mijn vel. Met een beetje zon erbij helemaal.

Dit boek helpt ook. Heerlijk om weer eens een nieuw geluid te horen, een verfrissende blik tegen te komen op alles waar je zelf ook al eens over hebt nagedacht. Na een jong leven als overtuigd en vrij stellige christen, viel ik door grote twijfels en kritische geluiden van niet-gelovige vrienden (voor mijn gevoel) van de ene op de andere dag van mijn geloof. Sindsdien is het leven een interessante ontdekkingstocht. Waarbij ik ‘geloof’ nooit helemaal heb losgelaten, maar geen enkele vaste vorm meer heb vastgeklampt.

Mijn spiritualiteit ontwikkelt zich. Door boeken die me aan het nadenken zetten, door mijn reis naar Azië, door podcasts, door yoga en zen, door gesprekken met mensen die spiritualiteit heel anders benaderen. En dit boek sluit daar heel mooi op aan. Het gaat dieper in op de ontwikkelingsfasen van spiritualiteit, je wereld- en Godsbeeld en je manier van leven, afgezet tegen de tijdsgeest, geschiedenis, wetenschap en filosofie. Met moed en durf om ook de Bijbel kritisch tegen dit licht te houden, waardoor je dingen anders gaat zien.

Ben ik even blij dat ik mezelf eindelijk toesta om op de rem te gaan. Anders was ik nooit aan dit boek toegekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij