Spring naar inhoud

Verbinding

“Wat betekent het als iemand verbinding met je wil maken?”. Een jonge vrouwenstem schuin achter me in de volle trein trekt mijn aandacht. “Dan krijg je zo’n link ofzo, maar wat houdt dat dan in?”. Ik verlies mijn aandacht aan mijn gedachten en vraag me af wat het nou inderdaad eigenlijk betekent als iemand verbinding met je wil maken. Hoe werkt dat, verbinding maken met een ander? Is het voldoende om vrienden te worden op Facebook of elkaar te volgen op Instagram? Betekent het dat je regelmatig hele avonden ligt te Whatsappen of elkaar maandelijks een brief schrijft? Of kan verbinding maken met iemand alleen face to face? Wat is dat gevoel echt verbinding te hebben met iemand? Voor mij betekent het dat er wederzijdse oprechte interesse en onverdeelde aandacht is voor wat de ander vertelt (of schrijft), merken dat het wordt gewaardeerd dat je er bent, en me realiseren dat je op elkaar lijkt en alle twee (een waardevol) mens bent. Dat geeft een gevoel van inspiratie, van onbegrensde en onvoorwaardelijke liefde voor de ander en een diep gevoel van verbondenheid. In mijn stage in de psychiatrie werk ik met groepstherapie. Allerlei onderwerpen worden besproken, van dagelijkse problemen en stressvolle gebeurtenissen tot traumatische herinneringen en een moeilijke jeugd. En eigenlijk komt alles neer op hetzelfde: je verlangt naar echte verbinding met anderen, maar hebt dat niet gekregen of bent daarin zo gekwetst of beschadigd dat je nu niet meer durft of weet hoe. En hoe vind je dan die verbinding dan weer terug? Hoe kun je weer leren om op een prettige manier met anderen om te gaan en echt contact met mensen te maken? Ook daarin komen we steeds weer op dezelfde thema’s terug: jezelf laten zien, emoties en gevoelens tonen, jezelf uiten en daarin de ander ruimte geven om verbinding met je te kunnen maken. En: grenzen aangeven, zodat iemand op een gelijkwaardige manier met jou omgaat en er ruimte komt voor diepgaand, gelijkwaardig contact. In deze wereld vol prachtige Facebookwalls, Instagram-selfies en vergelijkziektes, is verbinding een steeds belangrijker thema. We zijn en blijven allemaal mens, met behoefte aan oprecht contact. Laten we daarnaar zoeken.

2 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij