Spring naar inhoud

Lekker klein en simpel

Iets wat ik de afgelopen jaren wel heb ontdekt, is dat reizen en vakantie echt twee dingen zijn. Reizen is intensief, vermoeiend, niet altijd leuk maar wel heel erg verrijkend en zeker de moeite waard. Mijn wensenlijstje voor de categorie ‘reizen’ is dan ook onverminderd lang, met ergens bovenaan Argentinië, Chili (en andere landen in Zuid-Amerika), Indonesië, Nepal en Canada. Maar vakantie… vakantie is echt iets totaal anders. Dat is simpel, laid-back, ontspannen, we-zien-wel-wat-de-dag-ons-brengt en er-hoeft-toch-niks. En voor vakantie ben ik ook veel makkelijker. Voor mij is vakantie buiten op een tuinstoel ontbijten. Vers fruit plukken langs de kant van de weg. Jezelf rust gunnen om een boek te lezen. In teenslippers een rondje over de camping slenteren. Je prettig vervelen. Dus wat heb ik daar voor nodig? Een kleine simpele boerencamping.

Blommeke

Ongeveer een maand geleden wilden Sander en ik een overnachting boeken voor één nachtje, om te vieren dat ik mijn laatste tentamens had gehad (halleluja, in principe nooit meer toetsen maken!), om te vieren dat we drie jaar samen zijn (wat vliegt de tijd hè?!) en om er eventjes tussenuit te zijn. “Ergens in Zeeland” was de eis van de te boeken plek en het rondje op AirBNB was al snel afgelopen toen we hetzelfde huisje aangeboden zagen waarin we zulke goede ervaringen hadden opgedaan in het oosten van het land. Waar? Maakt eigenlijk ook niet uit. Prijs? Prima. Boeken maarrrrr! En zo reisden we 19 juni af naar een minihuisje op een minicamping in een minidorp: Kwadendamme, in de buurt van Goes, op maar een uurtje rijden van thuis. Vanaf de doorgaande weg draaiden we het rustige Groenewegje in. De naam doet net zo lieflijk aan als wat we om ons heen zagen: een doodlopende weg met water en een weiland vol bruine runderen aan de linkerkant en een klein schattig campinkje aan de rechterkant. De rust straalde ons tegemoet, heerlijk! Dat éne nachtje en dagje beviel ons zo goed dat we meteen bijboekten voor een maand later. Dit keer voor drie nachtjes.

Groenewegje

Camping de Zwaakse Weel in Kwadendamme is pas twee jaar open. De camping bestaat uit zestien hele ruime kampeerplekken die in een cirkel om de centrale sanitaire ruimte heen liggen. Het mooie is dat deze openbare ruimte mooi is weggewerkt onder een berg van begroeiing, waardoor je niet tegen een lelijk gebouw maar tegen een begroeide heuvel aankijkt. De camping straalt niets dan rust uit en doordat er op het kampeerterrein geen auto’s mogen komen (behalve voor het parkeren van de caravan of het droppen van spullen) is er weinig herrie en alle ruimte voor kinderen om heerlijk te spelen en te ravotten.

Hoewel we maar drie nachtjes op de camping logeren voelt het als een heerlijke lange tijd waarin we helemaal bijkomen en uitrusten. En enkel met wat simpele ingrediënten…

Camping!

1. Een minihuisje: klein maar fijn

Als je houdt van het authentieke van kamperen waarbij je eigenlijk vooral lekker buiten leeft en vooral binnen bent om te slapen of wanneer het slecht weer is, maar ook wel de luxe van een normaal bed in een huisje kunt waarderen, is de Woodlodge van deze camping wel wat voor je. Het is net een grote houten tent, met minimale voorzieningen: een klein WCtje, een tweepersoonsbed, een miniscuul keukentje, een kleine bank en een tafel met twee stoelen. Het is even zoeken waar je je bagage het handigste kunt laten, maar als je eenmaal geïnstalleerd bent, is de eenvoud van de lodge heerlijk. Weinig spullen dus weinig opruimen en weinig keuzestress. Omdat het zo klein is, is het heerlijk knus, maar word je ook vanzelf gedwongen om lekker buiten te zijn, op de grote veranda waar twee comfortabele tuinstoelen en een tafeltje staan. Lekker met ons gezicht naar de zon en onze rug naar de campingplekken achter ons, lijkt het net alsof we als enige op deze camping staan. De rust komt als vanzelf, je hoeft er niet eens naar te zoeken.

Minihuisje

Minihuisje

Goed wakker worden zo!

2. Pony’s kroelen

Zittend op de veranda van ons minihuisje kijken we zo de grote wei in die achter het huisje en de campingplekken doorloopt. Kniehoog stug gras, bloeiende distelplanten en gele bloemen met daartussen twee schattige shetlandpony’s die soms maar net boven de begroeiing uitkomen. Zelfs als je niet van dieren of paarden houdt, zijn deze twee kleine schatjes wel leuk om naar te kijken. Als ze niet op het stugge gras staan te kauwen, staan ze namelijk wel heel lief elkaars vacht te knabbelen. Ook ons ‘slaapkamerraam’ kijkt uit op de weide: ’s morgens trek ik het gordijn open en kijk zo in de snoet van jut en jul. Beter kan ik mijn dag niet beginnen. En om het nog beter te maken, hebben de campingeigenaren een wandelpad dwars door de weide gemaakt, afgesloten door twee wildroosters en houten hekken: we mogen gewoon de wei in en met de pony’s kroelen. Die laten het zich wel gevallen en proberen ons zelfs beetje terug te kriebelen.

Perfect wakker worden

Ponieeees

Ponies kroelen!

3. Bramen plukken

Echt een ultiem vakantiegevoel krijg ik bij bramen plukken. Bossen vol bramenstruiken in Zweden en dan na het eten zelf je toetje gaan plukken. Nu ik inmiddels voor mezelf moet zorgen, weet ik hoe duur de krengen in de supermarkt zijn en kan ik nog een beetje extra genieten van het gratis plukken van bramen. En rondom de camping kan het volop. Het lijkt wel alsof alle lege stukjes berm zijn opgevuld met uitbundig bloeiende braamstruiken. Binnen tien minuten hebben we een heel bakje bramen bij elkaar. Ondanks de prikkende doornen van de braamstruiken, ben ik zo blij als een kind: Het plukken zelf vind ik het aller leukst (en geen zorgen: Sander eet de bramen wel op)!

Bramen plukken

Heel veel bramen

Vers van de pers!

4. Joie de vivre!

Vakantie is het moment dat iedereen altijd kilo’s aankomt. Want vakantie betekent ook jezelf verwennen met lekker eten, hapjes voor ’s avonds op de camping en lekker snoepen tussendoor. Hoewel ik niet zo’n vlotte eter ben (eten zie ik vaak als een noodzakelijk kwaad, iets wat weinig mensen zich kunnen voorstellen), gaan vers fruit en toastjes (voor ontbijt!) er wel in en ook voor een vers gemaakte wrap met avocado, tomaat, mango en tonijnsalade zou je me heel eventueel nog wel kunnen wakker maken ’s nachts (doe toch maar niet). En een avondje uit eten maakt het altijd lekker feestelijk. Joie de vivre! Je leeft tenslotte toch maar één keer. (Nog fijner is dat we vooraf lekker alle boodschappen al hebben gedaan en dus niet één keer naar de supermarkt hoeven, hoezeee!)

Good food

Jammie!

5. Als een kind zo blij!

We mogen dan 24 jaar oud zijn inmiddels, maar Sander en ik zijn er samen toch aardig goed in om het volwassen leven vol verantwoordelijkheden te combineren met een kinderlijke blijheid. We kunnen als een kind genieten van samen huppelen, van stomme praatjes met een kinderstemmetje, of van schommelen. De camping voorziet daarin volledig, met een levensgrote trampoline en, nog veel beter, een stuk of zes oldskool skelters! Kraaiend van plezier race ik met het stoeltje op de verste stand over de camping. Het maakt een hels kabaal om met zo’n rammelende skelter fullspeed over het pad vol steentjes te crossen, maar ik schat zo in dat mijn onbegrensde enthousiaste grijns een hoop goed maakt.  En ook aan Sander is gedacht (ook hij vindt skelteren geweldig), met een prachtige vuurkorf mét afzuiger in de algemene ruimte, waar een grote voorraad hout klaarligt om verantwoord en veilig een vuurtje te stoken.

Skelters for the win!

Als een kind zo blij

6. Leuke uitjes

We zouden ons hele dagen kunnen vermaken met de pony’tjes achter het huisje, de skelters, een boekje en onze gitaar, maar toch vinden we het ook wel leuk om er op uit te gaan. En ook dat is prima mogelijk in deze omgeving. Kwadendamme mag dan een minidorp zijn, maar ligt op fietsafstand van Goes en dichtbij het strand. En met een auto zijn de mogelijkheden nog veel ruimer met Vlissingen, Middelburg en talloze attracties op de rest van het eiland Walcheren. Wij houden het dicht bij huis, met een wandeling door het gelijk genaamde natuurgebied de Zwaakse Weel, een uitstapje met de ouderwetse stoomtrein die langs Kwadendamme van Goes naar Borsele rijdt, en een dagje naar het strand en de duinen nabij Middelburg en Vlissingen. Meer daarover volgt nog in een later blogje!

Simpel Zeeland

Stoomtrein!

Na nu in totaal vier nachtjes slapen zijn we nog lang niet uitgekeken op dit fijne plekje in Zeeland. Het is dan ook een fijn idee dat we zó even een nachtje weg kunnen boeken als we het drukke collegejaar zat zijn en behoefte hebben aan rust en ruimte.

Fijne vakantie allemaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij