Spring naar inhoud

Onze Tiny House droom

We waren het al eens eerder eens tegen gekomen: mensen die op 15 tot 20 vierkante meter leven in een minihuisje. Toen was dat nog alleen in Amerika het geval, in Nederland leek dat niet echt mogelijk. Voordat het als een reële mogelijkheid kon worden beschouwd, was het alweer van tafel geveegd. Nu, een paar jaar later, vliegen de artikelen over Tiny Houses in Nederland ons om de oren. Vrijwel iedere dag krijgen we wel een artikel doorgestuurd over mogelijke plekken, gemeentes die erover nadenken of mensen die begonnen zijn aan hun project. En het kriebelt… en het kriebelt steeds meer.

Inmiddels is het wel duidelijk dat dit echt onze droom is. Niet meer een vaag idee of een toffe mogelijkheid, maar een reëel plan dat steeds concretere vormen begint aan te nemen. We hebben een stappenplan gemaakt met de stappen die we willen zetten om dit project tot een goed einde te brengen. We hebben een lijst gemaakt met dingen die we echt in ons huisje willen hebben en waar we aan moeten denken. We hebben websites en blogs van andere minihuisjes in Nederland afgestruind om inspiratie op te doen voor het ontwerp en om informatie te verzamelen over de manier van aanpak. We hebben eindeloos veel uren ontwerpen zitten schetsen en zitten proberen met 3D-ontwerpen in Sketch-Up.

Ons huisje krijgt de naam ‘Klein Geluk’. Het moet een huisje op wielen worden met zoveel mogelijk ramen voor veel licht, zachte, lichte kleuren en de uitstraling van een ‘echt’ huisje met een schuin dak. Een slaaploft, een studeer/werkloft, een zithoek en een keuken waarin je ook makkelijk kunt rondhangen. En een badkamer met een zitbad om het af te maken.

Het eerste definitieve ontwerp ligt klaar om verder in detail te worden uitgewerkt. Zo moeten we nog nadenken over de hoogte van het huisje en de verdiepingen, over eventuele opbergruimte voor dingen die je minder vaak gebruikt (backpacks). Ook zijn we begonnen met nadenken over de wat ingewikkeldere zaken rondom het ontwerp: wat is er nodig om het huisje off-grid te voorzien van elektriciteit, (warm) water en verwarming? Welke mogelijkheden zijn er wat materialen betreft? Hoe zorg je dat het huisje niet te zwaar wordt?

We willen graag nog wat bestaande minihuisjes bekijken om eens even te ervaren hoe verschillende ontwerpen qua sfeer overkomen. Dat staat voor komende tijd op de planning. Net als rustig verder onderzoek doen. Voorlopig hebben we nog de tijd. Beiden hebben we nog een vol jaar stage en opleiding voor de boeg, en ook de financiën zijn nog wel een dingetje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 41 andere volgers

Lees meer van mij