Spring naar inhoud

Naar het oosten

Vroeger klonk ‘in Nederland blijven’ me altijd suf in de oren als iemand me zijn vakantieplannen vertelde. Nederland is toch saai, bekend, koud en niet interessant? Waarom ga je niet naar Frankrijk naar van die schilderachtige dorpjes in de glooiende heuvels, of naar Zweden om door die eindeloze sprookjesachtige naaldbossen te rijden met verstilde meren en rode houten huisjes? Er is toch zoveel meer keuze dan Nederland?

Toch ontdek ik nu steeds meer hoeveel Nederland eigenlijk te bieden heeft aan toeristen. Niet alleen qua natuur en landschap heeft Nederland een verscheidenheid aan mogelijkheden, maar ook qua cultuur en steden biedt Nederland me veel meer dan ik ooit had verwacht. Leiden, Amsterdam, Utrecht, Gouda en Dordrecht zijn al prachtige voorbeelden van oude Hollandse steden vol prachtige 18e eeuwse panden en cultuur. Het Mastbos, de Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Park de Hoge Veluwe en Meijendael zijn voorbeelden van de heerlijke verscheidenheid aan natuur die Nederland herbergt.  Eindhoven en Rotterdam combineren oud met modern en creëren een supersfeer. Leerdam, Oudewater en IJsselstein laten zien dat ook kleinere plaatjes leuk zijn om eens doorheen te rijden of wandelen. Nederland heeft zo veel!

Deze maand heb ik me uitstekend vermaakt en heb ik ontdekt hoeveel er te doen is in de omgeving van Apeldoorn!

Heerlijk wandelen

Het is altijd heerlijk om uit de Randstad weg te rijden en de omgeving steeds bosrijker en leger te zien worden. Af en toe een boerderij of een klein dorpje met schattige huisjes en verder vooral bossen, heides, rivieren en ruimte. Het landschap in het oosten van Nederland is altijd een verademing. Niet zo gek dat er overal en nergens campings te vinden zijn van waar je binnen enkele minuten in een bos of op de heide staat. Zo logeerden wij in een heel klein houten huisje op een camping in Laag-Soeren. Op de tweede dag werden we wakker met uitzicht op het prachtig besneeuwde Nationaal Park de Veluwezoom.

Houten huisje

Gekapt hout

Winterbos

Zowel in dit park als in het nabijgelegen park De Hoge Veluwe kun je uren wandelen, fietsen, paardrijden of op een andere manier genieten van de prachtige natuur. Bossen, heuvels, meren, heide, zandvlaktes.. Het is heerlijk om je even terug te trekken in de natuur, je hoofd leeg te wandelen en jezelf op te laden met de aanblik van de natuur en de rust van fluitende vogels en ruisende bomen. Zelfs als je geen zin hebt om actief te doen en met een paar goede wandelschoenen de natuur in te trekken, kun je ook een huifkartocht regelen, een buitenrit maken te paard. Ook is het ook heerlijk om gewoon per auto in de omgeving rond te rijden. Zo keken wij onze ogen uit naar de prachtige omgeving op de Pomphulweg tussen Assel en Hoog-Soeren.

Bomen

Art deco en classicisme

Gelegen op een vlakte tussen de bossen en heides van Nationaal Park de Hoge Veluwe doemt een bijzonder gebouw op: een massief betonnen ‘Kathedraal’ in art deco stijl. Radio Kootwijk is een nationaal monument, dat in 1918 werd gebouwd om telefoonverkeer met de kolonie Nederlands-Indië mogelijk te maken. Zeker bij koud weer, wanneer donkere wolken boven het radiogebouw samenpakken en de vlakte om het gebouw heen volledig verlaten is, komt altijd het beeld bij me op dat er een meteoriet is ingeslagen en dat buitenaardse wezens een groot fort hebben gebouwd.

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk

Een prachtig gebouw in totaal andere stijl ligt zo’n vijftien kilometer verderop: Paleis het Loo, het stijlvolle classicistische paleis dat in 1685 werd gebouwd en tot 1975 als zomerresidentie diende voor de Koninklijke familie. Voor veertien euro kun je het Paleis en de prachtige tuinen bekijken. Voor nop kun je in het park rondlopen en de prachtige gebouwen bekijken. Persoonlijk vind ik het bijbehorende stallenplein met stallen en koetshuizen mooier dan het paleis zelf. Als je een kaartje koopt kun je in het chique café of restaurant nog wat eten of drinken.

Paleis 't Loo

Café Paleis 't Loo

Stallenplein Paleis 't Loo

Hanzesteden

In de zeventiende eeuw beleefde Holland haar Gouden Eeuw waarin steden als Amsterdam en Dordrecht bloeiden en voorop liepen met handel, politiek, wetenschap en kunst.  Maar als we nog verder teruggaan in de tijd, komen we terecht in de late Middeleeuwen waarin een aantal oude steden in het oosten van Nederland zich al dik en breed ontwikkeld hadden tot machtige handelscentra, die met zo’n 200 andere steden in Europa samenwerken in een internationaal handelsverdrag: de Hanze.  Net als in de Gouden Eeuw van Holland, zorgde de welvaart van deze Middeleeuwse handel er in het oosten van Nederland voor dat steden prachtige pakhuizen, kantoren, stadsmuren en stadspoorten lieten bouwen en dat kunst en nijverheid groeiden en bloeiden.

Naast prachtige natuur biedt dit het oosten ook heel wat cultuur, architectuur en sfeer. Langs de IJssel liggen negen oude Hanzesteden op elk ongeveer 30 à 40 minuten rijden van Apeldoorn te wachten om te worden ontdekt. Zutphen is er daar één van. Met een oude stadsmuur, flink wat mooie torens en oude straatjes met mooie gevels is Zutphen heel erg leuk om doorheen te lopen. Het stadscentrum is precies groot genoeg om je er een dag te vermaken, maar ook precies klein genoeg om het overzichtelijk en knus te houden. Bekende winkelketens gecombineerd met unieke kleine winkels (zoals in de Laarstraat) maken de stad interessant voor shoppers en met wel negen verschillende stadswandelingen omtrent een bepaald thema (zoals ‘de Hofjes van Zutphen’ of ‘Hanzestad Zutphen’), is er voor ieder wel een route door het centrum te bedenken. Talloze kleine hofjes en doorkijkjes maken de stad heel verrassend en sfeervol en op de meest onverwachte plekken vind je muurgedichten. Wat een super stad!

Gevels en daken

IMG_5031

Watertoren

Entrance

Gedichtje

Uitnodiging

De IJssel

Shoppingtime

Gedichtje

Ook Doesburg is de moeite waard. Hoewel het compleet verlaten en uitgestorven was op de koude zondagmorgen dat wij de stad bezochten, is Doesburg leuk om te zien. Mooie straatjes, prachtige gebouwen en een hele grote mooie kerk. Het doet aan als een stads dorp, je kunt er makkelijk in een uurtje of twee doorheen lopen en als je wilt, zou je het kunnen combineren met een stadje in de buurt dat volledig onder monumentenzorg valt: Bronkhorst.

Kleurrijk

Gevels

Kerk

Dorpsgevoel

Zondagsrust

Het is mij wel weer duidelijk dat vakantie in Nederland houden een hartstikke goed idee is en dat je genoeg te zien en te doen hebt! Het staat daarom zeker op mijn lijstje om nog ’s terug te gaan naar deze regio om de andere zeven Hansesteden te bezoeken (zoals Elburg, Harderwijk, Hattem en Hasselt). En als ik dan toch weer in de omgeving ben, pak ik ook maar meteen een buitenrit te paard mee en ga ik nog uren wandelen in de mooie natuur van de Veluwe!

2 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij