Spring naar inhoud

Kippenhok

Vrienden van mijn ouders hebben een kippenhok in de tuin. Een mooi hok, met binnen- en buitenruimte, en een leghok, waar de gelegde eitjes makkelijk kunnen worden geraapt en waar de kippen ’s nachts op stok gaan.

Zo nu en dan ben ik een weekend thuis wanneer de vrienden op bezoek komen en luister ik mee naar de verhalen over deze kippenfamilie. Dat één van de kippen een haan bleek te zijn en moest worden geruild. Dat ze het buitenhok tijdelijk hadden afgesloten omdat het zo vreselijk koud was. Dat de laatste kip van de generatie was overleden en dat er een nieuwe generatie kippen zou worden aangeschaft.  De gemiddelde leeftijd van de krielkippen is 4 tot 5 jaar, waardoor de doorstroom aardig hard gaat. Een grote doorstroom vereist een hoop creativiteit, want de kippen moeten allemaal een naam hebben.

De eerste generatie kippen kreeg mooie meisjesnamen zoals Catharina. Chique namen voor een kip, maar hé, dat benadrukt juist mooi dat dit geliefde huiskippen zijn, behandeld met liefde en respect. Maar de chique namen hielden maar één generatie stand. Bij de tweede generatie bemoeiden de kinderen zich ermee: kip zit in zoveel gerechten, ideaal voor een eindeloze reeks namen! Er volgden kippen met namen als Nugget (dit bleek dus een haan te zijn), Soep, Saté, Tandoori, Curry en Tonight.

Maar ook de tweede generatie sterft uit. Van de oude groep leven alleen Curry en Soep nog. De rest is van ouderdom overleden. Gelukkig is er de derde generatie kippen, om Curry en Soep wat gezelschap te bieden. En met nieuwe generaties komen ook weer nieuwe namen. Weer wat gewonere namen; zo gewoon zelfs, dat er moest worden uitgekeken dat niet de namen werden gebruikt die de zwangere dochter in gedachten had voor haar baby. De namen zijn gewoon, maar buitengewoon actueel: Lulu, naar de tweede naam (Louis) van de pasgeboren Engelse Prins George (die op dezelfde dag geboren werd dat het kuiken naar de familie kwam);  Tilly, naar Mathilde, de vrouw van de nieuwe koning van België, die in die week gekroond werd en Milly, wat doet denken aan de vermoorde Milly Boele uit Sterrenburg, maar wat gewoonweg rijmt op Tilly.

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Vul hier je emailadres in om deze blog te volgen en notificaties van nieuwe berichten te ontvangen per mail.

Voeg je bij 44 andere abonnees

Lees meer van mij